TORNAR

La "practicanta" Maria Àngels Pujol rep l'homenatge de Calaf

Les seves companyes de professió van glossar la seva dedicació al poble

societat
Dimecres, 16 maig 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els 90 anys de Maria Àngels Pujol s'han celebrat per la porta gran a Calaf. La població va fer un homenatge a la persona que va ser durant tants anys al dispensari municipal. 

La "practicanta" de Calaf, Maria Àngels Pujol va rebre l'escalf de familiars, amics i companys del sector en l'acte fet aquest diumenge, a laplaça de la Ravalet. Durant l'acte, es va destapar la placa commemorativa que l'Ajuntament ha col·locat a Cal Matrícules, antic dispensari de la practicanta, i que durant uns dies acollirà una exposició al voltant de la seva vida i feina al servei de la sanitat. Centenars de persones van omplir la plaça el dia que complia 90 anys.

Va obrir l'acte Montserrat Isern, regidora d'Ensenyament, benestar social i sanitat de l'Ajuntament de Calaf. Isern va explicar que aquest acte feia temps que pensaven que era necessari fer i que per això, havien col·laborat amb la família per poder-lo fer coincidint amb els actes de la Setmana de la Gent Gran. Tot seguit, van anar passant per l'escenari de la plaça diferents persones que tenen una vinculació personal o professional amb la Ma. Àngels, com Conxita Solà, Mercè Duocastellà, Maria Antonia Trullàs, Carme Valiente, Angelina Giralt o Núria Aldomà.

En les seves respectives intervencions, van destacar la iniciativa i valentiade Pujol d'haver assolit i desenvolupat una vida professional al servei de la sanitat tant destacable en uns temps on les dones ho tenien molt difícil per emancipar-se i fer-se un lloc en l'àmbit laboral. Per això, Carme Valiente, cap d'infermeria de la FUB (Fundació Universitària del Bagès), va explicar que inclouran un capítol sobre Maria Àngels Pujol en un llibre en què s'està treballant dedicat a infermeres anònimes.

L'acte el va cloure Jordi Badia, l'alcalde, que va recordar que tasques com la que va fer la Ma. Àngels "evidencien la importància de mantenir i donar valor a l'assistència primària, ja que és la més propera, la que permet establir un coneixement i confiança entre el pacient i el professional sanitari i és vital per a la bona salut i qualitat de vida de les persones".

Després, totes les persones assistents es van desplaçar a Cal Matrícules, antic dispensari on la practicanta havia atès als seus pacients. Durant uns dies, aquest espai acollirà una exposició que explica com era la medicina de fa 60 anys a través de la reconstrucció del consultori de Maria Àngels Pujol Bacardit amb tots els estris sanitaris que feia servir. Allí, es va destapar una placa commemorativa per part de l'Ajuntament de Calaf amb el text: "En aquesta casa va exercir Maria Àngels Pujol i Bacardit,‘la practicanta', a qui agraïm la seva plena dedicació,vital i lluitadora, al servei de la sanitat i de la gent de Calaf i comarca. 13 de maig de 2018". L'exposició es podrà visitar aquest dimecres 16 de maig de 6 a 7 i també tindrà un apartat on s'explicarà part de la seva història sanitària, familiar i del seu àmbit social i col·laboratiu amb el poble, els seus viatges arreu del món i les mostres d'agraïment en el moment de la seva jubilació.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.