TORNAR

Programa d’arranjament d’habitatges de gent gran

El programa l'impulsa la Diputació i l'Ajuntament d'Igualada

societat
Dijous, 30 maig 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El programa d’arranjaments d’habitatges per a la gent gran per aquesta edició 2012-2013 intervindrà un total de 27 habitatges a la comarca de l’Anoia, dels quals 12 corresponen a la ciutat d’Igualada, 6 als Hostalets de Pierola, 5 a Vilanova del Camí, 2 a Castellolí, un a la Torre de Claramunt i un altre a Rubió.

Josep Oliva, Marc Castells, i Joan Torras

Aquestes actuacions han estat presentades avui a l’Ajuntament d’Igualada, per l’alcalde, Marc Castells, i el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, acompanyats també pel tinent d’alcalde d’Acció Social, Joan Torras.

Aquest programa d’arranjament d’habitatges per a persones grans, impulsat per l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb el departament d’Acció Social de l’Ajuntament, té com a objectiu facilitar reformes bàsiques als habitatges de les persones grans més vulnerables per tal de garantir les condicions de seguretat, higiene i habitabilitat mínimes, afavorint l’accessibilitat i les condicions de vida de la persona dins de la seva llar. Es tracta, per tant, de petites reformes imprescindibles perquè la persona gaudeixi d’autonomia i qualitat de vida en el seu domicili.

La Diputació de Barcelona va iniciar aquest programa durant el període 2009-2010, i ara s’està executant una segona edició pel període 2012-2013 en la que hi participen un total de 88 municipis de la demarcació de Barcelona, en els quals es faran 1.152 intervencions amb una inversió de dos milions d’euros, el 20% dels quals serà aportat pels ajuntaments.

De les 1.152 intervencions previstes, se n’han adjudicat ja 866, que corresponen a 76 municipis i que es distribueixen de la forma següent: l’Anoia, 26 intervencions; l’Alt Penedès, 16; el Bages, 35; el Baix Llobregat, 146; el Barcelonès, 145; el Berguedà, 5; el Garraf, 31; el Maresme, 110; Osona, 11; el Vallès Occidental, 196; i el Vallès Oriental, 145.

Igualment, el programa ofereix una resposta innovadora en matèria d’accessibilitat i pionera, tant pel seu abast d’intervencions, com pel seu enfocament social, en constituir una aposta ferma pel foment de la inclusió, la promoció de l’autonomia funcional dins dels habitatges, i per un model d’intervencions concertades entre treballadors socials, professionals de la construcció i tècnics sociosanitaris.

Perfil de les intervencions

En termes generals, el canvi de la banyera per una dutxa, per facilitar l’accessibilitat, constitueix el 80% de les intervencions. Aquesta es complementa amb la col·locació d’ajuts tècnics com agafadors, barres o cadires de dutxa, entre d’altres. El 6% són intervencions a la cuina, on destaquen les que promouen la seguretat, com el canvi de la placa de gas per una elèctrica. El 14% són petites reformes d’accessibilitat general al domicili, com l’ampliació o substitució de portes o la construcció de rampes, entre d’altres.

El perfil majoritari de persones beneficiàries són dones (70%) que tenen entre 75 i 90 anys. Un 17% de les persones viuen soles i un 40% són parcialment dependents i un 18 %, totalment dependents. El 82% del les intervencions són en habitatges de propietat. Per tant, és un projecte de reformes bàsiques d’accessibilitat que beneficia un dels col·lectius socials més vulnerables.

Els resultats de la darrera edició (2009 - 2010) han estat positius. El 90% de les persones beneficiàries se senten ara plenament segures per a la realització de les seves activitats bàsiques diàries, mentre que abans de la intervenció només ho estaven un 1%.


1 Comentaris

r

ruben

Capellades

14 d'abril 2015.17:51h

Respondre

encara es duu a terme aquest programa? en cas de que no sigui així hi ha algun altre programa dirigit a la gent gran en situació de risc?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.