TORNAR

Tres anoiencs al Regne Unit parlen de la incertesa que es viu pel referèndum del Brexit

L’avantatge dels partidaris d’abandonar la Unió, molt lleugera

societat
Dijous, 23 juny 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La Unió Europea està en joc, segons molts analistes, aquest dijous al Regne Unit. El referèndum sobre la permanència que ha convocat David Cameron es presenta molt renyit. Tres anoiencs que viuen al país ens expliquen les seves sensacions.

"És possible" que hi hagi Brexit. Tres joves de la comarca que viuen a la Gran Bretanya i els seus suburbis han parlat amb Anoiadiari de com es veu el referèndum d'avui a l'estat britànic, amb molts matisos que depenen del grup social, l'edat -sobretot l'edat coincideixen- i la zona del país. Marc Pujol, Miquel Domènech i Berni Rodríguez, amb deu, set i quasi tres anys de residència al Regne Unit, descriuen una societat dividida sobre què votar i els efectes que tindrà. En tot cas, manifesten que no tindrà "efectes immediats" sobre la seva situació laboral.

Berni Rodríguez, en una foto en plena campanyaEl tema "interessa i molt" al carrer, ens explica Marc Pujol, que és des de fa una dècada al Regne Unit. "Hi ha un debat molt intens, tant a la televisió com als carrers i places" i, assegura, "uns i altres fan servir la tàctica de la por per inclinar les coses al seu favor. Uns fan populisme i culpen la Unió de tots els mals, i en alguns casos", com el partit d'extrema dreta UKIP, "amb arguments propis de nens". Aquí hi entra el factor de la immigració "que és un debat que aquí va vinculat a la UE i que s'ha d'afrontar". 

Marc Pujol es confessa molt "expectant", però no creu que "m'afecti de manera immediata. No crec que l'empresa on treballo sigui de les afectades per les especulacions del Brexit". Segueix que "jo em podria nacionalitzar fins i tot, no ho havia pensat fins ara". Així i tot "un Brexit no canviaria molt la situació, després vindrien negociacions molt llargues". Demogràficament, veu diferències clares "entre els joves, que volen continuar a la UE i la població de més edat. També depèn de la zona. A Londres no crec que triomfi, perquè és gairebé un país a part". Un altre factor per la divisió d'opinions és el posicionament de l'ex alcalde de la capital, Boris Johnson, que té "molts seguidors i pot inclinar molta gent cap al Brexit".

Per la seva part, Miquel Domènech, considera que "si fos pel poble, pel que sent la gent, potser un 70% voldria sortir de la Unió", però que el govern "està fent una campanya molt forta pel Bremain (quedar-se)". Casat amb una anglesa, Domènech detalla com la mateixa família està partida en diferents opcions pel que fa al referèndum. Sigui quin sigui el resultat, "no crec que m'afecti, porto molt temps treballant aquí" i, de tota manera, "crec que és millor que el Regne Unit es quedi".

"No sé com m'afectarà" comenta Berni Rodríguez, que en un mes es casarà amb una ciutadana britànica i ja porta des de 2013 a l'illa. Viu a la costera Southampton i té la residència legal, amb un contracte fix. Ara per ara "la sensació és que la situació està més inclinada perquè es marxarà". Les causes són, segons Rodríguez, per "la preocupació per la immigració, que alguns creuen que s'aprofita de l'estat del benestar. Els 'benefits' que hi ha aquí són millors que la prestació d'atur que hi ha a l'Estat espanyol. En aquest cas, potser s'hauria de tenir més seriositat".

Entén que "David Cameron se l'ha jugat en aquest referèndum, que esperava que se'n sortiria fàcilment i no ha estat així". Ara bé, si el Brexit surt guanyador, després "haurà de passar pel Parlament" i els efectes es podrien atenuar. A més, Rodríguez parla d'un efecte dòmino, ja que una sortida de l'UE podria significar canvis en el tema escocès. A Escòcia "són favorables a la UE i si hi hagués el Brexit, ells podrien pressionar per accelerar la independència". També té la sensació que "els pensionistes són més favorables a sortir, mentre que els joves volen el Bremain". I serà molt important "com actua l'11% d'indecisos del que es parla. Són els que ho decidiran".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.