TORNAR

De València a Moldàvia, passant per Igualada

Jordi Roca Samper, involucrat en un cas sonat de corrupció a València, facturava des d’Igualada

societat
Dilluns, 15 juny 2015. 19:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després d'una història novel·lesca, la Interpol ha detingut a Chisinau, capital de Moldàvia,  Jorge Ignacio Roca Samper, que va ser veí de Montbui, i que estava implicat en el cas Emarsa. Roca va facturar tres milions d'euros a depuradores de València per la retirada de llots, uns serveis que ja s'havien cobrat, en nom d'una empresa d'Igualada

Conegut com el "senyor Jordi" a la seva gestoria igualadina, Jorge Ignacio Roca Samper ha vist finalment estroncada la seva facècia que l'ha portat de València a Igualada, de Igualada a França i -després d'una llarga recerca- finalment a Moldàvia, un dels països més desconeguts d'Europa, on la Interpol l'ha arrestat. Des de feia un lustre, Roca estava desaparegut, però havia residit uns quants anys a la nostra comarca. Va deixar l'Anoia per anar a viure a França, on es va dedicar a la cria de cavalls -la seva dona era membre d'una associació que criava cavalls anglo-àrabs- i abans de fer-ho va vendre tot el seu patrimoni. Entre aquest, una finca al Nucli Antic de Montbui que va adquirir el mateix Ajuntament. Roca és un dels responsables del saqueig de la depuradora de Pinedo, a València, vinculada a l'empresa pública Emarsa. El detingut facturava per serveis inexistents de retirada de fangs a empreses amb seu social a Igualada. Una d'elles, una empresa d'arts gràfiques, Printergreen, que va passar a desballestar cotxes.

Chisinau, a Moldàvia, on s'ha detingut a RocaLa seu social era un domicili a l'Avinguda Mestre Muntaner. Allí hi havia una assessoria contractada per Roca Samper. Printergreen no tenia equips adients per a les feines de la depuradora, només era un nom. Una empresa fantasma que s'havia dedicat a les arts gràfiques i que Roca va comprar i va utilitzar per engreixar el que es facturava a Emarsa i desviar fons públics. Fons públics que venien dels "cànons de sanejament" que pagaven els consumidors valencians per l'aigua corrent. Almenys van ser tres milions d'euros fins l'any 2010. Aquests diners, després es desviaven cap a Malta i altres països, mitjançant un complicat entramat d'empreses. 

Roca Samper va utilitzar societats establertes nominalment a Igualada i a altres punts de Catalunya fins el 2010, quan ja era a França. El 2012 es va estendre contra ell una ordre de cerca i captura internacional i va desaparèixer. L'administració havia decidit liquidar Emarsa i vendre-la al sector privat i havia topat amb un forat astronòmic de 17 milions d'euros. Roca havia tingut com a còmplices diversos dirigents del PP valencià.

De 18 a 42 euros

Segons els jutjats, els cervells de la trama van multiplicar per tres les quantitats que generava Emarsa. Els dirigents del PP implicats pagaven per tona de llot a les empreses de Roca Samper uns 42 euros, quan el preu de mercat estava a 18. L'igualadí subcontractava a una empresa que feia la feina per aquesta quantitat, 18 euros, i gestionava les plusvàlues en diferents comissions. Hi havia altres despeses, adquisició de 150 ratolins informàtics per empreses de 30 persones, que van contribuir a totalitzar una malversació que es xifra en 40 milions d'euros.

Roca actuava des del 2009 també des de Romania. Segons 'El Levante' des d'allí treia diners d'un compte bancari d'Andorra. Ja hi havia fet viatges a compte d'Emarsa i a partir de 2011 va fer del país danubià la seva base d'operacions. Va passar a Moldàvia, on va crear una identitat falsa, Botnari Georghii Alexandr, i es va unir a organitzacions criminals locals. Ha estat en una operació feta en aquell país contra aquestes màfies quan, de retruc, s'ha descobert qui era.

 


3 Comentaris

P

Pere

Igualada

18 de setembre 2018.19:53h

Respondre

Si que hi ha eveja a Igualada, deixeu tranquil al Sr Samper

P

Pere

IGD

16 de juny 2015.12:35h

Respondre

Tal com diria el Sr Rodrigues, Igualada al món...

l

leopoldo

yeguada negra

15 de juny 2015.20:28h

Respondre

No oblidem que aquest paio, avanç de marxar, va vendre la finca ”yeguada negra” a una societat de ens public ”montbui activa” per un cost de 500000 euros, dels quals 390000 eren... Llegir més subvencionats. Diners de tots, per un paio estafador. Gracies PSC Montbui per comprar aquesta finca estan al govern amb la excusa de que volien fer un puticlub uns holandesos. Gracies de veritat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.