TORNAR

Veïns de la Conca s'organitzen davant el nou Pla Director Urbanístic "que torna a obeir a interessos especulatius"

Es posicionen contra ”un projecte que implica expropiació de terrenys i la destrucció de masies”

societat
Dimecres, 31 octubre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'anunci del nou Pla Director Urbanístic per implantar una superfície industrial a la Conca d'Òdena de 300 hectàrees, feta l'any passat, ha desvellat la preocupació pels seus efectes al territori de diverses persones que volen agrupar-se en una plataforma que es constituirà en breu oficialment. Mantenen que el polígon "és una amenaça i que no hi ha cap garantia sobre la seva viabilitat econòmica".

La inquietud veïnal davant el projecte d'un nou polígon a la Conca d'Òdena es traduirà en breu en la concreció d'una agrupació de veïns i veïnes, no només de la zona afectada, ja que es vol fer extensiva a ciutadans d'altres viles de la Conca. Els impulsors, que fa dos mesos van organitzar les activitats de La Gran Pagesada, expliquen qe "tot el que sabem, ens n'hem assabentat a través de la premsa comarcal" i que cap institució "ha informat als habitants del territori". La Gran Pagesada "va ser un primer acte de reflexió". Ara, "ens volem reunir amb totes les persones que se senten alertades per la possible implantació d'un polígon industrial de grans dimensions a la zona de Can Morera" i informar-se per "donar una resposta crítica des del territori". Al parer dels detractors del nou Pla Director Urbanístic, obeeix "a l'interès en rendibilitzar les inversions fetes anteriorment tant per part de l'Incasòl (empresa pública de la Generalitat), que va adquirir-hi terrenys a principis dels 2000 per la perspectiva de reconversió del sòl agrari a urbanitzable" i també als objectius d'altres actors privats.

Can Morera, al fons, en una imatge presa des del turó d'ÒdenaEls veïns exposen que "les dades que tenim són les que han transcendit als mitjans: la Generalitat ho està impulsant en solitari, sense el suport del Consorci de la Zona Franca" i que el nou Pla Director es troba "ja en fase de redacció, amb la previsió que el polígon sigui una realitat cap a mitjans de 2020". Volen plantejar alternatives de desenvolupament per aquesta zona que siguin "sostenibles i adequades", i contribuir a generar debats estratègics sobre la Conca d'Òdena amb tots els agents (econòmics, polítics i socials) i amb la ciutadania en general. Proposen a aquells que s'hi vulguin sumar o contactar a través del correu electrònic defensaconcaodena@gmail.com o bé assistir a l'assemblea fundacional de l'agrupació, que tindrà lloc el proper diumenge 18 de novembre al matí.

Subratllen que "no s'ha donat encara una explicació vàlida sobre els motius i la viabilitat del projecte, quan no és ni de llarg la millor zona de la Conca per implantar-hi un polígon
industrial". Addueixen que generaria un pol de creixement desconnectat de la trama urbana. A més dels interessos de l'Incasòl, assenyalen a "l'empresari igualadí Josep Singla (condemnat per tràfic d'influències i prevaricació en el marc del cas Pretòria), que hi gestiona terrenys de la seva família" i indiquen que "la família Singla ja va firmar un conveni amb l'Ajuntament d'Òdena per finançar l'elaboració del POUM d'Òdena a canvi que s'incloguessin els seus terrenys en l'ordenament urbanístic".

"És un projecte mal plantejat"

El col·lectiu veïnal parteix que hi han plantejaments erronis "pel que fa a dimensions com a localització, i creiem que s'utilitzarà la perspectiva de generar nous llocs de treball (sense cap seguretat d'obtenir-los realment) per justificar una proposta que respon a interessos especulatius". Afegeixen que "una de les diferències més importants entre l'amenaça de fa 10 anys i l'actual deriva del fet que l'any 2012, en ple debat sobre la implantació d'Eurovegas al delta del Llobregat, es va modificar la Llei d'urbanisme de Catalunya per tal d'incloure, entre d'altres qüestions, els anomenat 'sectors d'interès supramunicipal'".

És una figura que, en el marc de la Llei Omnibus, permet a la Generalitat impulsar directament la transformació urbanística d'un sector de sòl fent ús d'un Pla Director sense la necessitat de pactar-ho amb els municipis afectats. Consideren que "es tracta d'un procediment de dubtosa legitimitat, que obre la porta a imposar des de dalt macro-projectes urbanístics sense passar per un debat públic, equilibrat, transparent i consensuat amb tots els agents implicats, especialment amb l'administració local i els ciutadans del territori".

Aquest col·lectiu de persones ressalta la seva contrarietat pel que fet que, en una operació en la que es parla de centenars d'hectàrees, "la Generalitat ja ha donat per fet que el projecte seria una realitat a curt termini sense ni tan sols haver-ho comunicat a les entitats i els veïns del territori". Un projecte que veuen fet de dalt a baix, "amb mancances importants pel que fa a la participació. Les al·legacions són útils i necessàries, però quan qüestionen el projecte en la seva totalitat gairebé sempre són desateses". Veuen un contrapunt en un moment en el que el conjunt de la societat "fa èmfasi en la defensa del dret a decidir sobre múltiples qüestions" i des de sectors diversos, "creiem que falta també un espai de discussió i decisió sobre què volem al nostre territori més immediat".

Sobre les afectacions, manifesten que s'evidenciarà "un impacte ambiental i paisatgístic" amb la substitució de l'activitat agrària per la logística de grans dimensions, que dibuixa un model de  Conca insostenible, incert i, sobretot, no consensuat. Pel que fa al territori més directament afectat, cal tenir en compte que "la implantació del polígon implicaria
segurament l'expropiació de terrenys que no són ni de l'Incasòl ni d'altres inversors afins, la destrucció d'una quarantena de masies, la destrucció de jaciments arqueològics d'interès i la construcció, més enllà de l'espai delimitat com a urbanitzable, de nous vials per enllaçar el polígon amb les vies de comunicació existents".

 

 

 


12 Comentaris

J

Joan

No Igualada

8 de novembre 2018.06:11h

Respondre

La decadència d’Igualada -parlo en les últimes tres dècades, no d’un o d’uns polítics en concret- té també a veure amb l’actitud d’aquells que, en línea amb la majoria de comentaris... Llegir més fets a aquesta nota, van en contra de tot. Certament, ho pateix tothom, i també explica perquè indústires no venene i molta gent ha marxat d’Igualada. A d’altres llocs, tot són facilitats.

Que lluny va quedant el món.

m

miquel

igd

9 de novembre 2018.14:57h

Les indústries tenen 220 ha de sòl a la Conca a disposició. Polígons per estrenar. No serà per que hi ha gent que (segons vostè) ”va en contra de tot” que no venen.

Anar en... Llegir més contra de tot és voler plantificar la teva ”cagarada urbanística” per i a sobre de tot. Ja sigui enderrocar el rec per plantificar-hi pisos o arrassar l’entorn rural d’Igualda per plantificar-hi un macro polígon logístic. En el cas del REC, per exemple, aquells que van treballar per preservar-lo (que té la barra de dir que van en contra de tot) han aconseguit revaloritzar el patrimoni arquitectonic, donar molta més vida al barri i generar noves oportunitats econòmiques de valor. Li sona això del REC.0. M’encanta quan els titllaven de Somiatruites, ...(ho ”pilla”)?
Au va, feu riure per no dir plorar, ”molta gent ha marxat d’Igualada” pel patiment.

m

miquel

Igualada

6 de novembre 2018.19:44h

Respondre

- MALVERSACIÓ: L’incasol: va pagar amb diner públic preus que no eren de mercat.
- PRÀCTIQUES MAFIOSES: empresaris influents i responsables d’Incasol avui al departament de Territori... Llegir més decideixen amb alcaldes a porta tancada el que diuen que ens convé quan és el que els convé a ells.
- ARRACONAMENT i MANIPULACIÓ de ciutadans. Cap consulta, cap taula de debat. Només proclames en notícies generades per conduir la opinió. L’engany a la gent de classe treballadora que creuen en les pantomimes que munten els polítics i empresaris. El silenci dels síndicats que no poden sortir del fora de joc.
- LA NORMALITZACIÓ dels polítics del pelotazo i blanquejament de totes aquestes pràctiques com si fos una solució ètica i efectiva de dinamitzar l’economia.
- IMPUNITAT.
Pensar en el futur i ser gran és superar aquests vicis que de tan freqüents passen per alt. Construir sobre iniciatives arrelades al territori a partir de la competència i iniciativa de la gent que hi viu i treballa. Ajudar , acompanyar i fer créixer els millor projectes, els innovadors, els respectuosos amb l’entorn, els que aprofiten els recursos locals, ens donen autosuficiència i que ens ajudaran a superar les crisis econòmiques, socials i ambientals futures.

M

Marc

2 de novembre 2018.16:50h

Respondre

ENs estem carregant el paisatge. La natura on queda? i els boscos? i els camps? No lo entenc

B

Biel

1 de novembre 2018.16:26h

Respondre

EL SINGLA NO ESTAVA A LA PRESÓ? com pot ser que encara li deixin fer tot això?

R

Raquel

1 de novembre 2018.15:58h

Respondre

3 poligons buits qe no donen feina a ningú i en volen fer un altre!

J

Juan

1 de novembre 2018.15:18h

Respondre

Tenim 5 polígons buits en la comarca i encara volen un altra? Pues normal que es queixin. Nomes interesa al que vol fer diners amb la corrupció de les terres aquestes!!!!

J

Jordi

Òdena

1 de novembre 2018.10:20h

Respondre

Amic Pepe, és evident que tu i jo tenim diferents conceptes del que es el progrés i l’antiprogrés. Potser t’informes poc o no vols veure els nous corrents sobre conservació de la natura,... Llegir més conservació del patrimoni, consum de producte de proximitat, petjada ecològica. Potser per tu això és antiprogrés, però per molta gent és, precisament, progrés, i el moviment va a -molt- més. No reneguis de les teves conviccions si no vols, però no cataloguis als altres en funció del que consideren progrés o antiprogrés.

Aquest territoris que en passen la mà per la cara et refereixes al Baix Llobregat, Masquefa amb naus de logística que ocupen quatre peons i ponts i infraestructures que que ho trinxen tot?. Ja t’ho regalo. La qualitat de vida per mi també es important i et ben asseguro que no envejo aquests territoris que segons tu ens passen la ma per la cara. Parla amb nouvinguts a la Conca procedents d’aquestes zones que ens passen la mà per la cara.

Hem de créixer, ser grans, pensar en gran? I això on està escrit? Quins beneficis creus que ens ofereix ser tant GRANS?

Caram, per escriure un bon oxímoron plantifiques la frase amb un “El que si que comparteixo, és que el creixement ha de garantir en matèria mediambiental sostenible”. Sostenibles naus com Amazon, o com altres naus de logística que ocupen desenes d’hectàrees per una ocupació mínima? Sostenibles són naus amb alta tecnologia i plenes de robots que minimitzen la mà d’obra? Per què creus que ara surten els polítics amb la cantarella que calen naus de 100.000m2? Per posar-hi milers de treballadors? Suposo que no ets tan passarell per creure’t-ho. Busquen grans parcel•les per grans naus que, no t’ho diuen, generar quatre llocs de peons i quatre de carretillers i un Director General que seguirà vivint a Sitges o Barcelona i vindrà a Igualada un cop a la setmana.

Pensar com a gran ciutat? Agrairia arguments. Ni quan hi havia els 4 alcaldes de la Conca del PSC es pensava en gran ciutat. No ho faran ni ara ni mai, ni els nous profetes que es presenten a Igualada.

Molta gent va cada dia a Barcelona o a altres llocs treballar. Deixa de plorar. Ho tens fàcil. Munta un empresa, lloga treballadors i crea riquesa. De naus a la Conca d’Òdena en tens a desenes, i si les vols més grans les ajuntes, que els Polígons de Montbui, Castellolí i Riera de Castellolí a Vilanova estan buits.
Reflexiona bé, si us plau per tu que és ser ciutat gran, pensar en gran i com ho emboliques perquè a més sigui tot ben sostenible. La quadratura del cercle fa temps que ja van dir que no és possible.
Pensa en tots, sobretot amb els teus fills i néts, no només en tu.

P

Pere

Òdena

31 d'octubre 2018.12:33h

Respondre

Així anem... I així ens quedarem... Si continuem pensant amb una mentalitat antiprogrès, al nostre territori no vindra ningú, empreses, treballador, habitants... O no tindrem unes... Llegir més infraestructures i comunicacions com calen. Abans érem potència econòmica de referència, i ara, podem veure territoris veïns que ens passant la mà per la cara, en comerç, indústria, innovació, infraestructures... I nosaltres estem igual, o pitjor. Senyors com a població hem de créixer, hem de ser grans, hem de pensar en gran. El que si que comparteixo, es que el creixement ha de garantir en matèria mediambiental sostenible... Entre altres coses. Però senyors deixem de pensar com a Pobla, pensem com a una gran ciutat.
Vull viure i treballar a l’Anoia, i ara per desgràcia ara cada dia baixo a Barcelona a treballar, surtin a les 6 del matí, només amb mitja jornada. I donaria el que fos per poder anar des de casa a peu a la feina, o estar amb la meva família dinant cada dia, o recollir els nens al cole... Penseu en tots no només en vosaltres.

J

Joan

Òdena

1 de novembre 2018.12:38h

Pere, jo coincideixo en part amb tu i en part en els veins aquests. El problema és el lloc, un lloc verge sense començament. Que només es per interessos d’un privat. En el seu dia ja es va... Llegir més intentar de fer un poligon pero aquest pocavergonya del Singla va apareixer al ple i ho va esgarar tot. Primer que s’ompli Castelloli i la Tossa, un cop fet ja s’hauria de buscar nou sòl. Per cert tampoc i podries anar a peu a la feina, aquest poligon estaria al mig del no res. Que no t’enganyin hi ha molt sòl industrial aqui la Conca, els interessos d un mafios no s’han de satisfer.

C

Cesc

1 de novembre 2018.15:56h

Ves a demanar feina al Polígon de Castellolí. Després al de Monbui. Després al de Vilanova. Després al de la Pobla. Després al del Pla de les Gavarreres. Després al dHAHA serà a Can Morera no?

J

Joan

1 de novembre 2018.17:17h

Crec que estan pensant en tots. Quin tipus d’indústria vindria sinó només logística (magatzems) que generen pocs llocs de treball i precaris, de cero valor afegit? Cal evitar aquest cants de... Llegir més sirena que són treball per avui i demà marxen. El pla director no està pensant en el progrés, sinó en la butxaca d’uns pocs. I si treballem la terra i el que gira al voltant d’ella? (Comerç de proximitat, ambientòlegs, paissatges i turisme, pagesia moderna ....)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.