TORNAR
PUBLICITAT

La xerrada sobre les clàusules sòl reuneix 25 persones a Vilanova

A tot l’Estat hi ha uns 2,5 milions de persones afectades

societat
Dilluns, 24 abril 2017. 13:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb l'aprovació aquest gener del Decret Llei de clàusules terra, s'ha agilitat el procés de reclamació dels diners extra que van cobrar les entitats bancàries. A Vilanova, va tenir lloc unaa xerrada aquesta setmana passada amb la presència d'un tècnic d'ADICAE que va assessorar al públic sobre quins procediments de prevenció i d'actuació hi ha a l'hora de firmar una hipoteca.

L'equipament cívic del barri La Pau de Vilanova acollia dijousr una sessió informativa sobre les clàusules terra. 25 persones van seguir atentament les explicacions d'Andrés Naranjo, tècnic de consum d'ADICAE, sobre les clàusules que el Tribunal de Justícia Europeu ha considerat abusives i per tant nul·les de ple dret. La regidora de Serveis Socials, Salut i Consum, Sílvia Cáceres va ser l'encarregada d'obrir l'acte que "s'ha programat per oferir informació i assessorament als vilanovins i que puguin defensar els seus drets com a consumidors i reclamar a les entitats financeres allò que els correspon".

La xerrada va tenir lloc al Centre Cívic La PauCáceres va prometre "continuar programant aquest tipus de sessions informatives sobre temes de consum que “empoderen la ciutadania i els ofereix recursos i eines per a la seva defensa com a consumidors". Per la seva part, el ponent va començar la seva exposició fent memòria del camí recorregut. Una lluita que ADICAE va iniciar el 2010 amb una macrodemanda contra 101 entitats financeres, pràcticament totes les existents en aquells moments. Algunes persones afectades, a nivell individual, també van començar a interposar demandes contra bancs i caixes tot i que no va ser fins el 2013 que el nombre de demandes va augmentar de manera important. I és que com recordava ahir el tècnic de consum, a Espanya hi ha prop de 2,5 milions de persones afectades per les hipoteques amb clàusules sòl.

Després de la sentència del Tribunal Europeu, el desembre de 2016, hi ha hagut un avenç important en aquest afer ja que reconeix la retroactivitat en les hipoteques afectades per les clàusules sòl i això vol dir que tothom pot reclamar, malgrat que en aquests moments ja hagin cancel·lat la hipoteca o hagin perdut l'immoble per desnonament o execució hipotecària. El gener de 2017, el govern espanyol va aprovar el Decret Llei de clàusules terra. Un mecanisme extrajudicial per agilitzar el procés de reclamació dels diners que els bancs van cobrar de més a milers de clients durant anys. Simultàniament algunes entitats financeres comencen a crear una via de reclamació extrajudicial per negociar amb les persones afectades i intentar arribar a acords individualitzats. En aquest cas, va explicar el tècnic, "és important assessorar-se bé sobre les propostes que fan les entitats – que haurien de fer-se per escrit i amb segell i data- perquè hi ha tres mesos per resoldre".

Naranjo va explicar als oients, molts d'ells afectats per les clàusules terra, les diferents situacions que ens podem trobar una vegada s'ha presentat reclamació a l'entitat. El tècnic d'ADICAE va insistir en la importància d'assessorar-se bé i va recomanar als assistents no signar immediatament. Andrés Naranjo també va explicar breument altres conceptes com l'IRPH, o les despeses de constitució de les hipoteques, algunes de les quals també es considera que són abusives i es podrien reclamar, tot i que en aquest cas, va dir, "el tema no està tan clar ni existeix tanta jurisprudència com en el cas de les clàusules terra".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.