Està l’Anoia preparada per a la quarta revolució industrial?

La indústria 4.0 està considerada el canvi tecnològic més important de les darreres dècades, amb un potencial molt gran per obrir les portes a la reindustrialització si aprofitem l’oportunitat. Innovacions vinculades a la indústria digital, com l’Internet de les Coses, el Big Data i l’analítica avançada, l’aprenentatge automàtic, fabricació digital i la ciberseguretat, conviuen amb tecnologies que volen fer la indústria més eficient, a partir de la robòtica, l’automatització, el reciclatge i els materials avançats, juntament amb nous models industrials, que abasten la producció sota demanda i la personalització.

Es calcula que la nova factoria 4.0 que està emergint a Europa pot ser una oportunitat perquè el sector torni arribar a percentatges del PIB superiors al 20 per cent. Però hi ha moltes preguntes encara obertes: estem vivint realment una quarta revolució industrial? quins efectes tindrà sobre el teixit empresarial? I, sobretot, quines son les característiques d’aquesta nova fàbrica del futur? Tot apunta a què serà més neta, més sostenible, generarà pocs residus i tindrà la capacitat de reciclar-los o valoritzar-los, amb tots els seus elements interconnectats entre si i amb el món exterior. Els experts coincideixen en què l’Internet de les Coses, el nivell d'automatització, la robòtica col·laborativa i els sensors tindran un fort protagonisme. Les noves fàbriques explotaran també l’anàlisi dels grans volums de dades que tots aquests sensors generaran per millorar en eficiència. I els nous materials i tecnologies de fabricació permetran una personalització del producte gairebé a nivell individual. En paral·lel, la fàbrica 4.0 comportarà l'ús intel·ligent dels recursos i una indústria més eficient i competitiva.

El coneixement i l’especialització d’Eurecat està íntimament lligat a tots aquests àmbits tecnològics punters que acabo de citar. Per aquest motiu, volem adoptar un paper fonamental com a pont entre els avenços en innovació i el sistema productiu. La nostra missió és justament transferir el nostre coneixement al teixit industrial, de manera que incrementi la seva competitivitat, i la jornada formativa d’aquest dijous 19 d’octubre a Santa Margarida de Montbui en vol ser un element que ajudi a aportar més claredat sobre com seran i són les fàbriques intel·ligents. Volem estar al costat de les empreses, especialment de les pimes, i ajudar-les a definir els seus fulls de ruta per a l’adaptació i la implantació a la indústria 4.0, un canvi de paradigma que estem convençuts que contribuirà a arrelar més l’activitat al territori per tal que es converteixi en eix del creixement econòmic sostenible i contribueixi a generar ocupació.

 

JOAN GUASCH

Director de Programes Públics del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) i director de l’Industry 4.0 Congress

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.