Divendres, 6/10/2017
1345 lectures

Jesús Tuson i Timothy Snyder

M'he permès suposar que un text del lingüista Jesús Tuson (1939-2017) pot servir per recomanar el llibre Sobre la Tirania. 20 lliçons que hem d’aprendre del segle XX, de Timothy Snyder, publicat per l'Editorial Destino, Barcelona, 2017, traducció de Núria Parés.

"En un racó del món hi ha un estat, ni massa gran ni massa petit, que la comunitat internacional coneix amb el nom de "Regne de la Península Ibèrica". Limita al nord amb el mar Cantàbric i amb la frontera francesa; a l'est, amb la mar Mediterrània, amable i tranquil·la; al sud hi ha una cua d'aquelles que es troba i es barreja amb una de les grans masses oceàniques del planeta. (...) La capital d'aquest estat s'anomena Lisboa i la seva gent, acollidora, parla una llengua que en diuen "portuguès". Aproximadament al centre del regne hi ha Madrid, la segona ciutat en pes i en importància, que es troba a 635 quilòmetres de Lisboa, a 621 de Barcelona i a 663 de Cadis.

Madrid ja no és, com va escriure en temps passats un dels seus poetes, una ciudad de un millón de cadàveres, / según la últimas estadísticas. No. Avui és una ciutat populosa i moderna, amb una vida política, financera, cultural i comercial intensa i pròspera. (...)

La història, però, ha estat molt i molt adversa amb aquesta ciutat, que és de parla castellana. Per exemple, cada dia surten de les rotatives sis-cents mil exemplars de diaris, però quatre-cents cinquanta mil (és a dir, el setanta-cinc per cent) ho fan en llengua portuguesa, la qual cosa vol dir que només cent cinquanta mil es publiquen en castellà; a més, per cada hora de televisió en castellà n'hi ha tres en portuguès. (...)

Una situació tan estranya com aquesta diuen que ve de molt lluny. Ara fa gairebé tres segles, el rei de la Península es va barallar amb el poble de Madrid, hi va enviar els seus exèrcits i, un cop ocupada la ciutat, aquests s'hi van quedar per sempre més." (...)

 

"Paràbola", del llibre Històries naturals de la paraula, Editorial Empúries, Barcelona, 1998, quarta edició, pàgines 83 i 84

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.