Dilluns, 24/12/2018
2588 lectures

Poble Actiu: municipalisme d’esquerres per Igualada

Article publicat a l'AD Paper de desembre 2018 signat conjuntament per Eva Pedraza i Albert Mateu, actuals regidors per la CUP a l'Ajuntamet d'Igualada. A la foto, d'esquerra a dreta: Neus Carles, Oriol Càlichs, Albert Mateu, Judit Balasch, Eva Pedraza, Toni Olivé, Bet Farrés i Pau Ortínez, membres de la llista electoral de Poble Actiu. 

El passat divendres 14 es presentava, davant dues-centes persones reunides a les Cotxeres de Moixiganguers, un nou projecte polític per a Igualada que concorrerà a les eleccions municipals del maig de 2019: Poble Actiu. Un projecte que és hereu i reivindica tota la feina feta per la CUP Igualada els darrers 4 anys, que en vol ser continuador però també, i d’aquí el seu naixement, vol aprofundir en la voluntat de suma àmplia de persones que creuen en unes idees, una ètica i unes pràctiques polítiques de base per a millorar i transformar Igualada en clau popular, republicana, feminista i ecologista.

Han passat gairebé 4 anys des d’aquelles eleccions del 2015 en què, gràcies a una veritable onada d’entusiasme i energia col·lectiva, la CUP va obtenir 1.551 vots i l’entrada a l’Ajuntament amb dos regidors. Des d’aquells inicis i durant tots aquests anys, la CUP ha mantingut dos espais de treball: el vinculat a l’activitat relacionada amb l’organització i la política nacional, i el centrat exclusivament en el municipi, barreja de cupaires i d’altres persones que comparteixen pràctiques i idees sobre Igualada però que no necessàriament tenen cap vincle amb l’organització nacional.

Al maig culminarà un mandat que per a nosaltres ha estat molt positiu, però decebedor a la vegada: hem treballat molt, hem après i hem crescut, hem tingut veu i opinió a tots els debats de ciutat i n’hem plantejat de nous. Hem fiscalitzat però també hem esdevingut clara alternativa a un govern que ha utilitzat constantment el corró de la majoria absoluta, sense cercar consensos ni canals de diàleg amb cap dels partits que hem fet oposició. Força eloqüent d’això és el fet que el govern convergent hagi pactat dos pressupostos amb el PSC i un amb el PP: l’històric 1 d’octubre de 2017, sense anar més lluny, Igualada tenia vigents uns pressupostos municipals que Castells havia pactat amb els dos grans partits del 155. Fora d’aquests dos partits, res de res.

Però l’oposició real sí que hem teixit aliances, i des de la CUP hem bastit ponts amb Esquerra i Decidim (el PSC ha estat per altres coses, ja ho hem vist). Amb ells hem treballat i acordat propostes de grans assumptes com el model de fiscalitat, de gestió de residus, del servei d’aigua potable, de transports, d’urbanisme o d'altres polítiques cabdals per a la ciutat. I és amb aquesta voluntat d’entesa real, des del treball en comú i l’apropament de posicions d’esquerres, que en el darrer any hem explorat també la possibilitat, finalment infructuosa, de bastir un projecte conjunt cara les properes eleccions.

Això no obstant, i fruit de la reflexió interna en favor de crear espais amplis, fa mesos que com a assemblea local de la CUP Igualada vam decidir, fos sumant sigles o no, apostar per un nou espai municipalista que vagi més enllà dels límits dels partits d’àmbit nacional. I d’aquí neix Poble Actiu: un projecte que pretén aprofundir en la idea de la Unitat Popular a nivell municipal, que sigui pal de paller de totes les persones que sentin la necessitat d’empènyer un projecte d’esquerra transformadora. Un projecte de base, que continuï defensant les classes populars i que lluiti contra les desigualtats creixents des d’un enfocament clarament ecologista, feminista i en favor de la República que ens permeti alliberar-nos del cadenat del règim del ‘78.

I això ho farem des d’un lideratge col·lectiu, com sempre hem treballat. Conscients que la riquesa i la potència dels projectes polítics municipals recau en la diversitat i en la suma d’esforços de diferents persones, totes elles importants en el nostre espai. Vagin o no a les llistes, creiem en l’articulació d’un moviment municipalista que sobrepassi el concurs de popularitat que cada 4 anys s’obsessiona pels ‘caps de llista’ oblidant, així, el debat d’idees i la feina feta durant tot el mandat. Apostes que potser satisfan altres formacions, però que en cap cas creiem que puguin constituir l’arrel de transformació ni el fonament d’un projecte radicalment oposat al culte al personalisme i la infantilització del votant que el govern Castells ha imprès a la política municipal els darrers anys.

En oposició a la comunicació de façana i fum del govern, nosaltres fem valer el nostre treball, compromís i seriositat. Ens avala la trajectòria de constància i perseverança mostrada fins ara, amb crítiques honestes quan toca i amb propostes elaborades i fonamentades. Un projecte de ciutat travat durant els darrers 4 anys que esmolarem i tindrem temps d’explicar col·lectivament durant els propers mesos. Un model que certificarà també el camí fet fins ara en aspectes com la gestió de residus, l’aigua pública, els impostos municipals, la diversificació de sectors econòmics, el suport a l’escola pública, l’increment d’habitatge social, les polítiques feministes, els valors republicans i la lluita pels drets laborals, entre d’altres.

Poble Actiu, doncs: com a aposta que no amaga sinó que reivindica d’on ve, sense necessitat de blanquejar res. Un espai que clarifica aquesta separació que creiem necessària entre àmbit municipal i àmbit nacional: pel segon, la CUP Igualada continuarà existint amb les portes obertes; pel primer, pels qui apostin pel municipi com a principi de tot avenç, neix un nou espai obert a persones que en comparteixin l’ideari, l’ètica i les pràctiques polítiques. Transformadores, però plurals. Amb independència de qui es voti al Parlament o de quin sigui el partit més proper en l’àmbit nacional. Trobem-nos-hi i empenyem, si us agrada la idea, que al maig ens hi juguem molt i res està escrit. Si voleu un projecte municipal transformador en clau clau popular, republicana, feminista i ecologista: Poble Actiu és tan nostre com vostre, sigueu benvinguts i fem-lo créixer! 

 

3 Comentaris

F

Francina Gabarró Castelltort

Malabo, Guinea Equatorial (empadronada Igualada)

1 de febrer 2019.07:52h

Respondre

Endavant amb la continuació del projecte, s’ha fet molt bona feina. Des de lluny tot el recolzament, no podré votar per problemes administratius. Teniu el meu vot testimonial, a la meva tornada... Llegir més ja faré un recolzament in situ.

J

Joel

Igualada

18 de gener 2019.16:31h

Respondre

””El concurs de popularitat que cada 4 anys s’obsessiona pels ‘caps de llista’””!
- Està ple de perles com aquesta. Molt bé.
Molt i molt bé.
No són paraules buides. És... Llegir més programa. Coneixement profund de la realitat.
I obertura, determinació, estabilitat i flexibilitat, per encarar la realitat, fora de superficialitats competitives ràncies, arcaiques i desfassades.
Un equip en que confiar.
I formar-ne part, si dubtes o sobretot: Si tens a aportar.
Completament al cas del context en que vivim:
· Singularitat Tecnològica - coneixement distribuit i compartit.
· Transició als Comuns
· Societats P2P
· Passar de l’era de la competició a la cooperació.
Persones en xarxa, construint entorns de felicitat, realitats enriquides des de la diversitat de punts de vista i angles d’experimentació de la vida i societat.
Transgredir de les inèrcies marcials, masclistes, jeràrquiques a entorns de cultura femenina, ecològica, permanència; valors humans denostats - fins ara, i imprescindibles en la nostra realització com a persones i cap a la felicitat col·lectiva - en cadenes d’ordres i obediència muda durant mil·lennis que només han causat devastació, de les pròpies vides dels que els critiquen, perquè encara no els entenen.
Ens posem al dia?
Actualitzem-nos a la segona dècada del III mil·lenni?
CUP updates you! Let’s CUPdate!

R

Roser

15 de gener 2019.09:40h

Respondre

Parole, parole, parole... Aguantat amb pinces, tot està al núvol...

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.