Divendres, 19/4/2019
1827 lectures

Itinerari per la pedra seca de Tous

Les construccions de pedra seca s’aixequen muntant pedra sobre pedra, sense utilitzar cap tipus d’element d’unió. Les terres del municipi de Sant Martí de Tous són una de les zones amb una major presència d'elements de pedra seca. La durabilitat del material usat (fonamentalment pedra calcària) i l'escassa vegetació espontània de les zones on abunda (a causa de l'escassa pluviometria) han contribuït a la conservació de moltes d'aquestes construccions. Se’n conserven sobretot en forma de barraques o cabanes de vinya, aixoplucs i marges, pujadors i escales, canalitzacions d’aigua, pous i restes de forns. Les barraques es caracteritzen per la seva varietat estructural i per la diversitat de pedres amb que estan fetes. En les circulars, sobreposant les pedres horitzontalment, sense polir, aplanades, ben aparellades, la filada superior es decanta cap a l’interior formant anelles de radi decreixent fins a la cúpula. Representen una tècnica i un patrimoni que massa sovint s’ha anat oblidant i que hem de protegir com a part de la nostra història.

Us presentem un itinerari que permet visitar i conèixer fins a una quinzena de construccions a través d’un recorregut circular a peu, de 10’4 km i ascens acumulat de 250 m en el que s’hi esmercen escassament 3 hores, tot sortint direcció la Fou/Aubereda i passant pel pont de la Passada, el Torrent Cavaller, l’Aubereda, la Devesa, la Sala del Castell, la masia de Can Vidal, pujada a Cal Peretó, Sentfores, el pont de Cal Riba, Sentfores de Baix i Ca l’Abel. Ruta elaborada per l’Ajuntament i l’entitat Amics de Tous.

Així, vàrem visitar, acostar-nos o entreveure, les barraques de: la Casa Gran de planta circular amb el curiós arc de la porta format per tres pedres diferents, una que fa de clau; la de Cal Brufau amb doble portal, també circular i adossada a un marge; la d’Aubereda de planta irregular i amb una figuera de companyia; la de Ca la Quica la més gran del municipi amb una alçada de 3’10 m i amb una cornisa que envolta tota la barraca; la rectangular de Ca la Brigida, la de Ca l’Elias, la quadrada de Cal Bargasset, la de la Sala del Castell d’exterior quadrada i interior circular, amb coberta ensorrada; la de Ca l’Amador, la de Sentfores amb un estil molt perfecte i una de les més belles de Tous, amb una cervera d’arbre de companyia; la barraca de Cal Cardó; els aixoplucs de Ca la Noia (sota el pont de Cal Riba) que aprofiten l’estructura interna del marge i tenen per coberta la feixa de sobre. Finalment, els marges amb pujadors per l’accés d’una feixa a l’altra, i per acabar la barraca de Cal Julià Riba en estat de conservació molt dolent.

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

 

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.