Divendres, 26/4/2019
2326 lectures

Els molins del riu Gaià

Circuit planer pels termes de Santa Coloma de Queralt i Les Piles seguint un tram del riu Gaià, on es troben les restes de sis molins fariners, elements emblemàtics del patrimoni històric malgrat l’estat d’abandó que han sofert amb els anys. En el circuit s’hi troba també una resclosa medieval, un aqüeducte, un pou de gel, l’ermita romànica de Sant Salvador de Figuerola i el Santuari de Bell-lloc. 

Sortim de Santa Coloma de Queralt des de la Font de les Canelles o Font dels Comptes, del 1614, que és l’aflorament del Riu Gaià en recollir les aigües de les Serres de Brufaganya, i s’agafa el passeig del Gaià. Abans es creuava el riu per una passarel·la  que ha desaparegut, ara ni això, s`ha de fer per sobre una improvisada passera a tocar de la resclosa medieval, probablement del segle XIII, dita resclosa Major o de l’Escorxador que desviava l'aigua cap a la sèquia que abastia tots els molins. Se segueix un senderó ran dels horts fins al Molí Nou, que són les restes d’un molí fariner molt enderrocat amb un rec de pedra que conduïa l’aigua fins a l’aqüeducte medieval (segle XIII) de dos arcs –ara en resta solament un, ja que l’aiguat de Santa Tecla del 1874 s’endugué l’altre- i que amb 32 m de longitud salva el Gaià. Segueix, a peu de camí, un pou de gel tancat amb reixa que en l’antigor abastia tot Santa Coloma.

  

 

Ara el paisatge és farcit de parades de sembradura mentre s’arriba a la bassa i Molí de la Torre i al curiós Molí de Pocurull sota un marge de pedra amb una arcada d’entrada i nau de volta de canó. Després el Molí de Requesens –també anomenat del Petronillo- i custodiat per alts pollancres veiem el Molí del Sol restaurat. Eludim seguir per la vora del Gaià, perquè un sender (?) totalment tapat per l’herbei i els sediments fluvials de les riuades (els del país en diuen gaianades, la última important fou el novembre de 2015) dificulta travessar el riu per passarel·les inexistents o destrossades. Seguim per tan camí des del molí del Petronillo que ens portarà desprès de lleugera pujada a Sant Gallard, pedania de les Piles, amb una placeta amb l’esglesiola romànica de Sant Josep i la Mare de Déu de la Llet, la casa de Cal Cornet dels avantpassats d’Antoni Gaudí i l’edifici anomenat “el castell” força enrunat sense restes identificables de l’original castell medieval. Reculem per fer una ullada a dos molins mes: El Molí Vell de Dalt de Sant Gallard i l’imponent edifici de tres cossos del Molí Nou de Baix.

 

 

Refem un tram de camí i a l’altura de la pallissa del Serrador trenquem cap als coberts o granges del Briançó i travessem la carretera de Santa Coloma a Pontils i Esblada (T-201) per a anar a les cases de Figuerola (en resten dues mig dempeus i l’indret resta força descurat). Trobem una creu de terme i més enllà ja sobresurt el campanaret de l’ermita de Sant Salvador de Figuerola, molt bonica, bastida al segle XII, amb absis semicircular i porta amb arquivolta, que ha estat molt restaurada.

Un sender, després un camí carreter i una pista bona ens porten a Santa Coloma passant pel Santuari de Santa Maria de Bell-lloc, monument històric-artístic transició del romànic al gòtic, amb una magnífica portalada, conegut popularment com “El Convent” (segles XII i XIV, antic convent de l’ordre de la Mercè) amb moltes transformacions però ben restaurat i un contorn urbanitzat.

Recorregut: 7,5 km

Desnivell acumulat: 203 m. Altitud mín. 632 i màx. 790 m.

Temps: 2 h 30' hores netes de caminada

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 
 
 
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.