Divendres, 15/12/2017
1548 lectures

Segarra i Anoia: Aquesta vegada des de La Tallada

La Tallada és una entitat de població del municipi de Sant Guim de Freixenet, a la comarca de la Segarra. És un petit poble del sector més meridional, al peu de les ruïnes del Castell de la Tallada del que en resta un casa que té uns murs primitius, actualment Cal Piculina, edifici remodelat situat a la part alta del poblet format per un carreró i algunes masies, i que té un portal d’accés al centre del nucli.

Us proposem realitzar un circuit per terreny agro-forestal ben sorprenent, tenint en compte que estem parlant de la Segarra, amb força vegetació mediterrània de muntanya. Deixem els cotxes sortint del poble passades les granges del Felip i l’Era del Maginet, per prendre el camí que passant per sota el Turó del Magre (784 m amb vèrtex geodèsic) porta al Castell de Vilalta. Ben prompte el veiem mig amagat en un bosquet dalt d’un turó alçat damunt la roca i enmig d’un parc eòlic. N’ha pervingut únicament la torre cilíndrica conservada en una alçada d’uns tres metres i restaurada en part amb carreus ben arrenglerats. Està declarat bé cultural d’interès nacional i formava part de la línia defensiva de mitjans dels del segle XI desprès de la conquesta cristiana d’aquest territori.

Seguim endavant fins trobar un corriol que descendeix tot fent esses i ziga-zagues, conegut com la Costa del Marçans, pel sector de més vegetació de tot el recorregut on els arbres quasi no deixen veure el barranc, fins la Rasa de la Coma. En aquesta època tot és bastant sec però a la tardor és un indret perfecte per gaudir de tots els colors tardorencs Per aquests endorrials diuen que hauríem d’haver trobat, sense èxit degut a la vegetació, una necròpoli medieval de cistes anomenada Cementiri dels Moros. Esmorzem. Ara, des de la Rasa de la Coma, el camí remunta llarg i dreturer seguint l’orografia del Torrent de la Coma.

Trencant a l’esquerra, des dels Plans del Masmorro, albirem a un costat Amorós, una agrupació de cases amb una torre a l’interior i la capella de Sant Cosme i Sant Damià d’època medieval. I a un altre costat el llogarret de la Rubiola, en estat força precari, situat a ponent del terme de Veciana, a l’altiplà que separa les conques del Sió i de l’Anoia. Reprenem per camí voltat de bosc que voreja els Plans de Canela i que ens apropa novament a la Tallada.

 

Distància recorreguda: 11,6 km.

Desnivell acumulat: 278 m.

Temps net de camí: 2 hores 53 minuts

 
 
 
 
Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.