Divendres, 5/1/2018
2455 lectures

La Serra de Castelltallat

La Serra de Castelltallat, amb una alçada màxima de gairebé mil metres, està situada entre l’oest del Bages i el sud del Solsonès. La major part de la serralada pertany al municipi de Sant Mateu de Bages mentre que la part més occidental es troba dins els municipis de Pinós i la Molsosa. La població està molt disseminada en cases de pagès aïllades entre feixes de conreu i bosc i gairebé totes pertanyen a la parròquia de Sant Miquel de Castelltallat, una entitat de població del municipi de Sant Mateu de Bages, el més extens de la província de Barcelona.  L’església amb el seu airós cloquer, les ruïnes del castell de Castelltallat -l’antic castell de Montedono, Montdó o Castellrodó d’origen al segle IX- on resta només un munt de pedres i l’Observatori Astronòmic formen un conjunt al cap d’un turó de 910 m d’altitud.

En aquesta ocasió us proposem una bona caminada amb forts pendents des de Fonollosa (527 m.a.), el nucli principal dels tres pobles –Fonollosa, Camps i Fals- que formen aquest municipi, situat al peu de l’antiga carretera de Calaf a Manresa. Sortim pel camí cap al Molineret Nou, cal Miquelet i cal Quico. A mesura que anem guanyant alçada observem un panorama que havia estat una massa forestal continua de 15 km que donava a Castelltallat un prestigi pel seu patrimoni natural, però que els paorosos incendis de 1994 i de 1998 van reduir la seva superfície arbrada, contribuint a un canvi radical del seu paisatge. Disset anys després els rebrots d’alzines i roures tenen bona alçada i ha crescut el planter d’espessa pinassa autòctona. La vida continua.

 

Castelltallat té una vintena de cases habitades amb una població censada d’uns setanta habitants (el 1936 n’hi havia 244) la majoria en masies austeres anteriors al 1500. L’església de Sant Miquel, d’inicis romànics però que el pas del temps l’ha transformat en una successió d’estils gòtic, neoclàssic i barroc, ja era parròquia abans del 1154, funció que fa en l’actualitat. L’exterior està com emmurallat i voltada d’un petit jardí i el cementiri. S’hi accedeix per una escalinata que aprofitem per esmorzar-hi. A l’interior hi ha tres retaules barrocs de gran valor.

Sobre l’església hi ha el modern Observatori Astronòmic de Castelltallat, situat al costat de les ruïnes del castell de Montedono. És un centre de divulgació de les ciències del cel. Amb una cúpula de 5,25 metres de diàmetre, va ser construït l’any 2004 i compta amb un telescopi de 400 mm de diàmetre, equipat i controlat automàticament que permet l’observació de l’Univers. Els estels, les nebuloses i les galàxies són fàcilment observables. L’Observatori disposa d’un altre espai diferenciat: la Rectoria, un superb i antic edifici de pedra on hi ha una sala multimèdia i és centre d’acollida  dels visitants.

Passant per davant de la grandiosa masia de Soldevila, retornem tot passant pel costat de les ruïnes de Cal Panxeta. Si la pujada ha tingut forts pendents ara la baixada també és ben sobtada i arribem a Fonollosa quan al rellotge de l’església parroquial de la Santa Creu toquen les dotze del migdia.

 

Distància recorregud: 12,3 km. 

Desnivell acumulat: 400 m.

Temps net de caminada: 3 hores i quart.

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.