Divendres, 16/3/2018
1211 lectures

Un tomb pel terme de Tous

Panoràmica de Sant Martí de Tous

És caminant per la comarca, quan es descobreixen coses que criden l’atenció, completament integrades en el paisatge malgrat estar fetes per l’home. Són les masies, cases de pagès o rurals, com se li vulgui dir. Allà estan generalment isolades, en silenci esperant el pas del temps. Cada casa té sens dubte la seva història. Algunes encara l’escriuen doncs estan habitades, altres ferides de mort ens apareixen encara dempeus donant  testimoni de la importància que van tenir en el seu moment. D’altres en canvi només en queden dretes les parets mestres mig devorades per la vegetació. Unes poques, però, sortosament, es van recuperant.

Val la pena acostar-se a aquestes masies. Algunes sobreviuen dels treballs i conreus de la terra o gràcies a la ramaderia, altres s’han convertit en habitacles de cap de setmana, o amb cases de turisme rural. Creieu-me, quan mireu una masia observeu amb atenció la seva decoració externa però llavors doneu-vos la volta i contempleu també el que tenen davant: els camps i conreus ara completament verds, boscos ufanosos, muntanyes, valls, horitzó, natura... Masia i natura, casa i terra, formen un lligam únic integrat com si volgués recordar que l’home forma part de la naturalesa i de la terra.

Cal Rodó i Cal Manquet

Us proposem una volta per l'entorn de Sant Martí de Tous, curull d’aquestes masies, ja que en un treball del 2001 es va detectar l’existència de 80 masies en el terme, de les quals 48 estaven en bon estat, 12 es trobaven mitjanament conservades i les altres 20 eren ruïnoses. Algunes ja existien al segle X. I així, al llarg del nostre itinerari, veiérem de prop o a poca distància, Can Rodó i Cal Manquet, Cal Rosic, Cal Marcel·lí, Cal Gran de Flix, Cal Xerric, , el Mas de Gallardes, Cal Tarrida, la Caseta Cal Purriba.... o també cabanes i barraques de vinya fetes de pedra seca.

La ruta s’inicia i fineix a Can Rodó i Cal Marquet, del Pla de Flix, i per les obagues de Clariana –bona zona quan és el temps dels bolets-- i per les Costes arribem a Cantagalls, baixem a Cal Rosic, on esmorzem i fem la foto de família, i passant per Cal Marcel·lí i a tocar del Mas de Gallardes (masia que prové d’època romànica dels segles X-XI), seguim per Cal Tarrida, travessem la carretera da Santa Coloma de Queralt i fem cap novament a Can Rodó.

 

Distància recorreguda: 11’2 km.

Desnivell acumulat: 307 m.

Temps de camí: 3 h. netes

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.