Divendres, 12/1/2018
1954 lectures

Veciana, Copons i Jorba

Cal Brunet (Veciana)

Enmig d’un paratge auster i poc poblat de l’Anoia, per la carretera BV-1005 des de Copons trobem el poble de Veciana. La seva població i la dels termes de Copons i Jorba es reparteix en masies que compten amb diversos segles d’existència. Passejar pels racons d’aquets municipis és la millor manera de conèixer la riquesa històrica i les llegendes que amaguen alguns edificis religiosos, civils i altres indrets especials.

Sortim des de la masia de Can Brunet, a tocar del barranc de Veciana. Tot passant pel costat de la Torra Nova, d’inici, pujada molt sobtada i sostinguda que trenca i dispersa l’aplegament dels participants, per una ampla pista fins que al costat del camí a Santa Maria del Camí, es troba l’ermita de Sant Gabriel, un temple bastit el segle XV catalogat a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Petita capella rural de planta rectangular amb porta adovellada d’arc rebaixat i coberta a dos vessants, avui sense volta ni teulat i en estat total d’abandó. Exteriorment havia estat arrebossada. Al seu davant hi ha un petit recinte delimitat per una tanca de pedra. A l'interior es veuen restes d'una volta de canó feta de maó i es conserven parts de l'enguixat de les parets tot molt malmès. Ruïnosa pels efectes de la pluja del 1969 que va fer caure la teulada i del foc del 1980 que va fer malbé l'interior. Era lloc de pelegrinatge penitencial.

Ermita de Sant Gabriel

Segons un document que podria haver estat escrit el 1772 per Pere Pasqual Cabanach, franciscà i ecònom de Veciana, hi ha una llegenda que explica que un pastor estava “desahogant sa corrent naturalesa” sobre una pedra o roca sota la qual hi havia un rètol que deia Sant Gabriel. En fer això, es va quedar lligat de peus i mans a la roca i només se’n desféu gràcies a l’ajut del sant. En vista del prodigi, els habitants de Veciana hi anaren en processó i decidiren dur la pedra a l’església parroquial, fet que no fou possible malgrat intentar-ho dues vegades, perquè cada cop es desencadenaven fortes tempestes de llamps i trons. El bisbe de Vic va donar permís per edificar-hi l’ermita, erigida amb la col·laboració de tot el poble. Està situada enmig del bosc, a pocs kilòmetres del poble, enclavada sobre una carena i per tant amb bones vistes panoràmiques.

Seguim vers el Coll de Pal (653 m) cruïlla de camins amb una gran esplanada i baixada per ampla carretera rural, sense asfaltar. La deixem per travessar el Torrent de Cal Bacinetes i continuar, després d’esmorzar, en direcció a Cal Xicot Gros, Cal Xicot Xic (ja al terme de Jorba) i per sota de Cal Favó després de creuar la Rasa de Cal Segura amb una bonica estampa de pollancres amb colors de tardor. A la dreta deixem enrere Cal Carreres i arribem a Cal Salvadoret (terme de Copons). Passem per sota Ca l’Arnau. i tot vorejant el Turó de Sant Gregori per un caminoi pel bosc, fem cap novament a Cal Brunet.

 

 

Distància recorregud: 10 km.

Desnivell acumulat: 307 m.

Temps net de caminada: 2 hores i 45 minuts

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.