Dijous, 27/9/2018
767 lectures

Zones blanques electorals

En la distància s'escolten els tambors de les eleccions. Una declaració per aquí, un anunci per allà, tothom es prepara per al 26 de maig de 2019. I l'actual partit al govern de l'Ajuntament d'Igualada no n'és una excepció.

Un exemple d'això és aquesta piulada de l'alcalde Marc Castells a Twitter, on anunciava l'enèsima zona blanca. De fet, dues més. Però va ser veure-la i una petita alarma es va disparar al meu cap. Podia ser que no hagués llegit més anuncis de zones blanques en els últims anys? Podia ser que tornin les zones blanques just abans de les eleccions?

Com que la memòria pot ser traïdora, vaig adreçar-me al cercador de la xarxa social, per fer-hi una simple consulta. El resultat no em va sorprendre: el govern d'en Marc Castells recupera la creació de zones blanques només quan la precampanya s'activa. Tret d'un anunci el febrer del 2017, l'excepció, la resta d'anuncis es concentren des del 2014 fins a l'octubre del 2015, just després de les eleccions municipals, i aquest any 2018.

Prova dels anuncis de noves zones blanques amb caire electoralista

Ja entenc que no es poden crear zones blanques a tort i a dret, al cap i a la fi costen desenes de milers d'euros en forma de manteniment i lloguers als propietaris d'alguns dels terrenys, però tampoc crec en les casualitats. I els tempos en política són importants i, sobretot, no succeeixen per casualitat.

No només el moment de l'anunci crida l'atenció, sinó també una de les ubicacions que acollirà una zona blanca; la del carrer Comarca. Situada en la intersecció amb el carrer de la Pobla de Claramunt, se situa darrere del Ramon Castelltort i imagino que ve a millorar limitacions que l'anterior zona blanca, a pocs metres de la nova, no ha cobert.

Però el que em sobta més és que es tracta d'un terreny d'extensió similar a la que ocuparà el nou centre cívic, situat a uns 650 metres de la nova zona blanca i que s'aixecarà en un terreny minúscul que ha costat 350.000 € del pressupost municipal. No es podria haver edificat el nou centre cívic en el terreny on ara va la zona blanca? Una possible clau urbanística incompatible no és un problema per aquest govern, ja ho hem vist amb el Bon Preu i l'Aldi, tot requalificant terrenys per a fer vestits a mida per empreses privades. A més, seria un centre cívic al costat de l'escola pública, amb la possibilitat de crear unes dinàmiques molt positives.

Amb tot això present, crec que podem plantejar un dubte raonable. Un dubte que faci preguntar-nos si aquestes zones blanques no són res més que una estratègia electoral, com ja ho semblaven fa quatre anys. Una jugada electoralista que s'aprofita de les mancances de la ciutat i abusa del costum igualadí d'anar en cotxe arreu, deixant el canvi de models de mobilitat urbana i sostenibilitat com assignatura pendent. Però això és una altra història per un altre moment.

Dario Castañé
@im_dario

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.