Controlar les al·lèrgies a través dels aliments

L’arribada de la primavera pot representar un autèntic calvari per a tots aquells que pateixen la temudes al·lèrgies estacionals. De cop i volta l’organisme reacciona contra determinades substàncies, pèls d’animals, microorganismes, certs tipus de plantes,... de manera inflamatòria. Es produeixen reaccions com la rinitis, esternuts, el mal estar general, mal de cap, problemes respiratoris i dermatitis entre d’altres, amb el que generalment es recorre a certs medicaments per alleugerir els símptomes.

Com a la majoria de les patologies la millor manera de combatre els quadres al·lèrgics és la prevenció. Aquesta hauria de ser durant tot l’any però una bona rutina és la de començar a desintoxicar i descongestionar l’organisme abans no arribi l’època crítica. Això implica un bona neteja dels òrgans d’eliminació (fetge, ronyons,...) a través d’una planificació dietètica específica, l’ajuda d’herbes medicinals que protegeixin, estimulin l’activitat i/o regenerin aquests òrgans (com el card marià, el boldo, la carxofera, la xicoira o l’ortiga) i amb un adequat manteniment de la salut.

Però si arribat el moment es comencen a patir els desagradables símptomes comptem amb algunes pautes per a poder controlar el malestar. L’organisme reacciona contra el que considera que són agents atacants (o al·lergògens) alliberant histamina. Aquesta és normalment metabolitzada i eliminada a través de l’orina sense cap inconvenient. Ara bé, si degut a una congestió orgànica o a una pobra barrera defensiva es produeix una acumulació excessiva d’histamina apareixen els problemes. Cada persona té un nivell de tolerància i sensibilitat a la histamina, i això en gran part depèn de la salut del sistema immune i nerviós. Quan el nivell de tolerància se sobrepassa perquè hi ha un alliberament excessiu es produirà una resposta al·lèrgica. Per això s’utilitzen els anti-histamínics per regular la sobreproducció d'histamina.

A través de la dieta haurem de tenir en compte que el més important és aconseguir reduir els nivells d’histamina al màxim i afavorir la seva eliminació, ja que tots els aliments en una mesura o altra, ja siguin d'origen animal o vegetal, en contenen diferents nivells. El següent quadre ens indica els aliments a evitar:

Aquest serà el primer pas ja que segons cada cas particular completarem l’estratègia fitoteràpia o amb algun tipus de suplementació per a garantir l’èxit.

2 Comentaris

A

Anna

Igualada

10 d'abril 2016.16:17h

Respondre

Molt interessant, Sandra

Gràcies!!!

S

Sandra

Igualada

11 d'abril 2016.22:32h

Gràcies a tu!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.