Divendres, 6/3/2015
3503 lectures

L'estrella del rebost: la xucrut

La xucrut és un aliment de tradició alemanya però amb una llarga història que es remunta a temps dels romans. Es tracta d'una conserva fermentada a base de col i sal, a la qual originalment s' afegeixen espècies com el ginebró i que molt sovint es prepara amb altres verdures com la pastanaga. Té un sabor intens i una aroma molt característica que donarà un toc especial a les amanides o un contrast original a un entrepà o estofat vegetal.

Com a resultat del mètode com s'elabora s'obté un producte de gran valor nutricional i amb unes propietats excepcionals. Com és un aliment fermentat conté una gran varietat de probiòtics, que són microorganismes vius que repercuteixen en una millora de la salut general. Són per exemple alguns tipus de lactobacilus, weissella i leuconostoc, entre d'altres.

Alguns dels principals beneficis d'incloure col fermentada a la nostra dieta són:

- Millora del sistema immunològic i una major resistència a les infeccions degut a la quantitat de bacteris vius que milloren la població de flora bacteriana al sistema digestiu, que és on es troben la major part de les nostres defenses. També millora els símptomes de reacció al·lèrgica.

- Prevenció del càncer sobretot de c+olon, fetge, pàncrees i vesícula pel seu alt contingut en enzims, que són precursos de les reaccions químiques que descomposen els aliments per  ser posteriorment absorbits. El consum habitual de xucrut garantirà una major efectivitat del procès iper tant, la generació de menys residus susceptibles de convertir-se en cancerígens. Per aquesta mateixa raó millora l'assimilació de nutrients i el seu òptim aprofitament.

- És altament ric en vitamina C i A, així com algunes del grup B i amb un contingut molt elevat de minerals com el magnesi, ferro, fòsfor i calci. És un gran remineralitzant bo per a persones amb problemes musculars i d'ossos així com per als qui pateixen anèmia o altres carències nutricionals.

- A més, redueix o elimina l'aparició de gasos i afavoreix la digestió, combat la retenció de líquids, normalitza els nivells d'acid úric i té un efecte depuratiu.

Tot i que és habitual trobar-lo als comerços, el més adequat és preparar-lo a casa. D'aquesta manera aprofitarem les virtuts d'aquest aliment viu i gaudirem dels seus beneficis en qualsevol moment de l'any.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.