Ha arribat la tardor, un moment molt especial de l'any amb molts canvis a nivell intern que requereixen una adaptació subtil i una curosa tria dels elements a la cuina.

Una bona manera d'anar prenent contacte amb la nova temporada és mitjançant les sopes reconfortants i que tant vénen de gust per a anar agafant temperatura amb les primeres entrades de fred. Per això podem prendre aquesta senzilla recepta però que compleix amb tots els requeriments de salut i gastronòmics i que elaborarem amb productes que ens aporten els nutrients necessaris perquè l'organisme superi sense dificultats la nova situació a la qual s'enfronta.

La carabassa és un aliment molt saludable per a la pell i la visió, protegeix la mucosa gàstrica, preveu el restrenyiment pel seu alt contingut en fibra, és molt baixa en calories i és rica en vitamines A, C, E i àcid fòlic. Els brous fets amb porro faciliten l'expectoració i són adequats per a fer baixar la febre. Els bolets són una bona font de proteïna vegetal, aporten sabor i olor i juntament amb la farigola, molt desinfectant, i el llorer ens dóna un toc de bosc molt encisador.

Ingredients: 1 porro, 200 g de carabassa, 200 g de bolets de temporada (cep, camagroc, llenega, rossinyol, ...), 1 cullerada de tomàquet concentrat, 2 dents d'all, 1 polsim de farigola, 1 pessic de sal marina naturalment iodada, un bon raig d'oli d'oliva de primera premsada en fred, una fulla de llorer, un litre i una mica més d'aigua.

Procediment: en primer lloc rentarem bé el porro i el tallarem pel mig transversalment. Tot seguit el picarem a mitges llunes fines. Pelarem la carabassa i la tallarem a daus no massa grans. Rentarem els bolets amb un drap o tovalló humit amb molta cura i els tallarem a trossos. Posarem una olla preferiblement de fang al foc amb 3 cullerades d'oli d'oliva i quan sigui calent abocarem les dents d'all una mica esclafades i amb pell. Quan comencin a daurar-se afegirem els bolets i sofregirem fins que veiem que estan ben cuinats i tendres. En aquest moment abocarem el porro i la carabassa i, a foc viu, remenarem durant 2-3 minuts perquè les verdures s'impregnin del sabor dels bolets. Afegirem la cullerada de tomàquet concentrat i amanirem amb un pessic de sal i un polsim de farigola. Donarem un parell de voltes, abocarem l'aigua, la fulla de llorer i pujarem el foc. Quan arrenqui el bull baixarem el foc al mínim, taparem l'olla i deixarem cuinant durant uns 25-30 minuts, ben a poc a poc. Ja només caldrà consumir-la.

Gaudeix de la cuina sense oblidar que els aliments són la nostra "benzina" i que dependrà del que mengem que la nostra salut estigui a prova de qualsevol canvi.

3 Comentaris

M

Mª Dolors

Igualada

11 de març 2016.09:28h

Respondre

Hola jo l’he fet i no només un cop i m’encanta ;-)

B

Beppa Casas

Barcelona

16 d'octubre 2015.00:28h

Respondre

Salutacions,
Un parell de comentaris: Trobo desproporcionada la carbassa, 200g? Mitja carbassa violí pel cap baix... bé... va a gustos... Però el que sí que sí, és que els alls no tenen dents... Llegir més en català: són grans d’all.

S

Sandra Galvé

Igualada

20 d'octubre 2015.11:24h

Efectivament Beppa, la proporció és una qüestió de gustos. Mitja carbassa, encara que s’especifiqui que és de violí, és bastant ambigu ja que en trobem de mesures ben diverses.
Quant... Llegir més a la correcció del nom dels grans de l’all enlloc de dents, tens tota la raó i s’agraeix l’aportació.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.