De temporada: Crema de remolatxa amb nata de xirivies

Una de les joies detemporada és sense cap mena de dubte la remolatxa. Es tracta d'una planta (Beta comuna) originària del sud d'Europa, sobretot de tota la zona Mediterrània. Prové d'una varietat silvestre (Beta maritima) que s'usava tradicionalment com a medicina i que no és comestible. Existeixen nombroses varietats diferents però les més conegudes són la vermella, la que trobem al mercat, i la blanca, que és amb la que es fa el sucre.

Tant les fulles com l'arrel de la remolatxa són comestibles i contenen nombroses propietats beneficioses per a l'organisme:

-És molt rica en antioxidants, el que laconverteixen en un potent anticancerigen. Aquesta  propietat és deguda al seu contingut en flavonoides, especialment la betaïna, que és la responsable  del seu color vermell. El consum habitual de remolatxa crua inhibeix el creixement de tumors i evita la seva aparició. A més protegeix les cèl·lules dels efectes dels radicals lliures, així que és molt important per a evitar l'aparició de problemes cardiovasculars.

-Té alt contingut en ferroi per això està especialment recomanada durant l'embaràs així com en casos d'anèmia, leucèmia i durant la menstruació. Conté a més altres minerals importants com el potassi, el iodei el silici, així que constitueix un molt bon remineralitzant.

-És unaliment molt ric en vitamina C, que alhora que ajuda a fixar el ferro estimula el sistema immunològic, és necessària per la síntesis de colagen i preveu enfermetats degeneratives com l'Alzheimer.

-Aporta una quantitat important de vitamines del grup B, però sobretot d'àcid fòlic(vitamina B9) que facilita la digestió, ajuda al metabolisme de les proteïnes, la síntesis d'ADN i ARN i evita les alteracions en el tub neuronal i l'espina bífida en nadons al naixement, així com arterioesclerosis.

-Com que conté moltafibra, la remolatxa està molt indicada en casos de restrenyiment i dietes d'aprimament, ja que aporta molt poques calories i té un alt poder saciant. Sí a més la consumim ratllada actua com a "escombra"de toxines quan passa pel tracte digestiu.

La recepta:Crema de remolatxa amb nata de xirivia

Ingredients(per a 2 racions): 250g de remolatxa, 1 porro, 1pastanaga, 200g de xirivia, el suc de mitja llimona, el suc d’una taronja, sal natural, pebre negre, nou moscada, 1 cullereta de llavors de coriandre, oli d’oliva de primera premsada en fred, aigua

Procediment:

1. Rentaremi pelaremla remolatxa. Rentaremel porro i la pastanaga. A una olla al foc amb una cullerada d’oli sofregiremlentament el porro tallat a rodanxes. Quan sigui transparent afegiremla pastanaga picada a dauets. Cuinarem3-4 minuts i afegiremles llavors de coriandre; deixaremque es torrin un parell de minuts. Afegirem la remolatxa tallada a daus, donaremunesvoltes i abocareml’aigua suficient per tal de cobrir-les. Deixarembullir uns 15-20 minuts o fins que la remolatxasigui tendra. En aquest moment salpebraremi trituraremfins a obtenir una crema fina.Afegirem el suc de taronja i remenarem.

2. Per a fer la nata couremles xirivies rentades i trossejades al vapor durant uns 15 minuts. Les traslladaremal got de la batedora, afegiremel suc de llimona, un pessic de sal, pebre i nou moscada. Trituraremmolt bé amb un got d’aigua fins obtenir una crema fina.

3. Serviremla crema de remolatxai decoraremamb la nata de xirivies.

El seu alt contingut en sucres confereix a la remolatxa el seu sabor dolç que la fa especialment saborosa i versàtil per a tot tipus de receptes.Aquest és el moment de menjar-la, en plena temporada, quan la terra ens regala aquesta joia per a la salut.

13 Comentaris

M

Maria del Carme

torre de Claramunt

14 de març 2016.14:33h

Respondre

Estic ,encantada de averta , conegut .I mica a mica anan cambian els costums de cuina .Per salud .
Moltes gracias,... Sandra..

S

Sandra

Igualada

15 de març 2016.10:30h

Igualment Carme. Un plaer comptar amb persones com tu, disposada sempre a aprendre coses noves. A veure si proves la recepta i ja em diras què et sembla!

E

Elena

Igualada

13 de març 2016.16:04h

Respondre

Jo he provat la recepta. Super aconsellable! Boníssim.
Gracies Sandra per tanta informació

S

Sandra

Igualada

15 de març 2016.10:28h

Gràcies a tu per estar sempre al peu del canó!

S

Sandra

Igualada

15 de març 2016.10:28h

Gràcies a tu per estar sempre al peu del canó!

dolors-vich-adzet

m.dolors Vich Adzet

Igualada

12 de març 2016.22:39h

Respondre

Sandra aquesta crema té un bona pinta. naturalment la provare.
gràcies i fins la propera recepta jeje

S

Sandra

Igualada

13 de març 2016.12:46h

És molt bona M Dolors, espero que t’agradi. Gràcies a tu!

M

Mª Dolors

Igualada

12 de març 2016.22:16h

Respondre

Sandra jo la remolatxa no tenia costum de menjar però des que vinc als teus cursos, ha estat tot un descobriment Naturalmente aquesta crema la provare.
Gràcies ...

S

Sandra

Igualada

15 de març 2016.10:27h

Me n’alegro molt! És molt interessant anar decobrint aliments que a més de donar joc a la cuina ens aporten infinitat de beneficis. La crema... ja em diràs!

S

Sílvia

igualada

11 de març 2016.09:41h

Respondre

Quants colors i quinta pinta!!!
Que bé aprofitar el que ens ofereix la natura per temporades i més fent aquesta crema que té una pinta deliciosa i a més ens beneficia la salut.
Moltes gràcies... Llegir més Sandra!!!

S

Sandra

Igualada

11 de març 2016.22:47h

Estic d’acord amb tu Sílvia... els colors!! És una cosa que tinc molt en compte a la cuina perquè cada pigment és un elixir per a la nostra salut i a més molt estimulant a l’hora de menjar.... Llegir més
Gràcies a tu pel teu comentari!

A

Anna

Igualada

11 de març 2016.08:12h

Respondre

Mmmmmmmmmmmmm....m’encanten les cremes de verdures. I aquesta té una pinta espectacular.
Avui compro remolatxa, ja t’explicaré què tal.
Gràcies per les coses tan interessants que ens... Llegir més expliques i les receptes que comparteixes.

Anna

S

Sandra

Igualada

11 de març 2016.22:49h

Gràcies Anna per les teves paraules! I no dubtis a tastar la crema, és boníssima i súper nutritiva!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.