Menú de revetlla (O d'una nit d'estiu amb companyia)

Sant Joan, coneguda també com la Festa Nacional dels Països Catalans, se celebra al País Valencià, a les Illes Balears, Catalunya Nord, a la Franja de Ponent, al Principat i també a l’Alguer. A tot arreu trobem el foc com a eix central i purificador, àpats més o menys comunitaris, petards, música… Festa amb unes fortes arrels paganes, nit màgica on se celebra el solstici d’estiu (tot i que l’església hi va posar el nas fa segles i va fer retardar la celebració dues nits per fer-la coincidir amb un dels seus sants més importants, St. Joan).

Per tant, la nit de Sant Joan és la que obre oficialment les nits de festa al carrer,  a gairebé bé tothom li fa mandra tancar-se a casa, volem sortir a l’aire lliure, riure amb amics i família i encendre petards amb la canalla. No és una nit de complicar-se la vida amb l’àpat però tampoc es tracta de menjar o beure qualsevol cosa, a totes les cultures la festa va lligada a bons àpats i nosaltres no podem ser menys.

És nit de xerrar amb un got o una copa a la mà mentre es cuina, de coccions més o menys ràpides i no gaire pesades (fa pocs dies que ha començat a intensificar-se la calor i ja no ve gaire de gust fer menjars contundents). O potser sou més de fer ”sopars de bossa”, on cadascú porta algun plat fet a casa o uns embotits i formatges comprats per acompanyar. És una manera de parar taula ràpid i tothom pot xerrar tranquil·lament mentre s’espera als que sempre arriben tard sense haver de vigilar res. Tot és cuit i potser només cal escalfar alguna cosa i ja està.

Si sou de la primera opció, és una nit per cuinar a la brasa si en teniu, sinó a la planxa o rostit al forn. Podeu fer carn o peix segons gustos o butxaques. Us recomano uns peus de porc, amanits el dia abans amb pebre i herbes i, recordeu de salar-los quan ja siguin a la brasa i hagin començat a suar. Volen una cocció no massa ràpida, que la calor els entri a poc a poc i es torrin de fora. Acompanyeu-los amb unes amanides generoses amanides amb un bon oli i un bon vinagre, i com diu el de la tele, BRUTAL!!!

Si pel contrari sou de la segona opció, i sabeu que teniu la mà trencada fent truites de patates jo no m’hi trencaria més el cap. No tothom les sap fer i per a vosaltres serà com si juguéssiu a casa.

També funciona molt bé una bona sopa freda, sembla que estiguin infravalorades però quan les traieu de la nevera és com els ”donetes”, tothom en vol. Sobretot si és un bon gaspatxo o ajoblanco fet a casa. Són sopes molt refrescants i una bona introducció a l’àpat.

I per acabar, una bona coca de St Joan, sobretot de forner o pastisseria, no maltracteu el paladar dels altres amb una coca eixuta de supermercat o gran superfície comercial fora que us agradi quedar com uns garrepes. Abans, proveu-la de fer a casa que quedi com quedi tindrà molt més valor i reconeixement (a menys que la porteu cremada, és clar). Si en teniu ganes us recomano un llibre, “COQUES” d’en Xavier Barriga i de l’editorial Grijalbo. Si no hi teniu massa traça per això, us recomano que aquest any compreu la coca i aneu practicant durant l’any, així l’any que ve segur que ho peteu.

Bé, bona revetlla, salut i visca la teca!

Altres articles de ORIOL CÀLICHS

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.