Teràpia de confinament: Arròs Pilaf

Com que cuinar pot ser una bona teràpia i un retrobament amb nosaltres mateixos, m'he decidit, mentre duri el confinament, a anar penjant les receptes que vagi cuinant per a la meva família durant a aquests dies. A través de la cuina senzilla, equilibrada i gustosa de les nostres àvies, segur que podreu passar bones estones. Intentaré ser regular... però, això d'escriure no és el meu, ja veurem si me'n surto.

Avui us proposo que feu un arròs apte per a tots els públics, molt senzill de fer i que és un molt bon acompanyament per qualsevol plat o, com a base per un plat combinat. Jo, fins i tot l'utilitzo per fer arròs a la cubana, el plat preferit del meu fill.

No sé si el recordareu, però fa trenta anys no fallava a cap restaurant i ara ha desaparegut del tot. Com us he dit al principi, l'utilitzaven com a acompanyament i presentat com un timbal amb forma de flamera. A mi quan era petit, potser m'agradava més que el producte principal de l'àpat.

Avui us explico com faig jo l'arròs Pilaf

Per quatre persones ens farà falta:
300 grams d'arròs rodó
600 ml de brou de pollastre lleuger
2 o 3 dents d'all picades
1 ceba mitjana picada
Uns 80 gr. de mantega
Mitja copa de vi blanc sec
Llorer, farigola i julivert picat
Oli i sal.


Començarem posant a escalfar a foc mitjà una paella o cassola i, hi desfem la mantega amb un raig d'oli d'oliva, així no es cremarà. De seguida i afegim l'all picat i abans que es comenci a daurar hi evoquem la ceba i el llorer, i deixem que s'ofegui tot plegat. Mentre es va coent, posarem a escalfar el brou i encendrem el forn a uns 180 graus.

Quan la ceba estigui a punt de començar a daurar hi afegirem el vi blanc i deixarem que redueixi. Un cop s'hagi evaporat, hi afegim l'arròs i deixarem que s'impregni de tota la base. D'aquesta manera, aconseguirem que l'arròs quedi solt, un cop cuit, i no faci pilotes.

Quan l'arròs comenci a quedar translúcid pel voltant del gra, i a l'interior sigui blanc, és el moment d'afegir-hi el brou, la sal i la branqueta de farigola. Deixarem que es cogui al foc durant uns 6 o 7 minuts, rectificarem de sal si cal i, tot seguit, el posarem al forn on el deixarem uns 12 minuts més.

Un cop cuit, veureu que s'haurà begut tot el brou i just abans que quedi sec del tot, el traurem del forn i li tirarem el julivert picat per sobre i ja el tindrem a punt.

A l'hora de servir-lo, acompanyi el que acompanyi, sempre l'emmotllo amb una flamera o bol petit. Nostàlgia d'infància.

Com us he dit abans, pot acompanyar carn, peix o un bon estofat i, no us deixeu una bona amanida al costat perquè ja estareu a punt per a... l'atac!!

Salut i visca la teca!

1 Comentaris

M

Montse

Montmeló

1 d'abril 2020.07:16h

Respondre

Moltes gràcies Olriol per aquestes receptes, m’ajuden a passar el confinament i a evadirme pensant en el gust de cada plat.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.