Teràpia de confinament: Brownie d'aniversari dels Moixiganguers

Aquest any els Moixiganguers d'Igualada fan 25 anys, un quart de segle, i això ho havien de celebrar, tant sí com no. Ells, a través de les xarxes, van passar una recepta de brownie de la pastissera, xocolatera i membre de la colla Cristina Puig, per poder bufar tots junts les espelmes des del confinament. I, així, poder començar a celebrar d'una manera molt diferent de la que havien pensat, aquest aniversari. Amb el permís del president de l'entitat, l'Oriol Solà, i de la Cristina, us convido a fer aquest pastís i així podeu celebrar el seu aniversari el dia que us vingui de gust.

Podríem dir que serem convidats, d'aquells que es convida a anar a una celebració després de l'àpat, a l'hora cràpula. La del gintònic o dels cubates. A vegades, poder-se saltar la part més formal d'una celebració i arribar a la festiva és una bona opció... També és la més perillosa, però a qui no li agrada aquest risc?

Va, anem per feina. Haureu de fer el pastís un dia abans de consumir-lo.

Per fer un brownie en un motlle de 20 cm de diàmetre ens farà falta:
55 gr. de farina
120 gr. de sucre morè o blanc si no en teniu
60 gr. de nous lleugerament trossejades
3 ous
100 gr. de mantega
200 gr. de xocolata

Per fer la "ganache" per cobrir-lo:
175 gr. de xocolata amb llet
1 rovell d'ou
10 gr. de sucre
45 gr. de llet
45 gr. de nata
Per a les planxes de xocolata:
350 gr. de xocolata negra trossejada en un bol
160 gr. de xocolata negra trossejada en un altre bol

Per fer la massa del brownie i coure-la estareu aproximadament entre 45 i 50 minuts.

Per començar, escalfeu el forn a 190 graus.

Per un costat, desfeu al bany maria la xocolata i la mantega, i per l'altre, bateu els ous en un altre bol amb el sucre morè, blanquegeu-los (munteu-los) lleugerament, en aquest cas no fa falta que tripliquin el volum.

Quan la xocolata i la mantega estiguin desfetes ja les podeu barrejar amb els ous. Remeneu-ho fins que la barreja sigui homogènia i afegiu-hi la farina tamisada i ho torneu a barrejar. Finalment, afegiu-hi les nous.

En un motlle poseu paper de forn a la base i encamiseu les vores (unteu de mantega i empolvorareu farina perquè no s'enganxi el pastís).

Poseu la massa al motlle i l'enforneu. Baixeu la temperatura del forn a 170 graus. En uns 25 minuts ha d'estar cuit. No patiu si en clavar un ganivet per veure si està cuit, aquest surt brut. El brownie és un pastís humit i és més bo si queda un pèl cru.

Quan sigui cuit traieu-lo del forn i deixeu que es refredi. Quan no cremi el podeu desemmotllar. Un cop fred, desenganxeu el paper de la base del brownie.

Així ja us el podríeu menjar, però com que és d'aniversari, la Cristina se'l va treballar una mica més.

Perquè quedi millor s'hauria de treure el barret del pastís (la part superior) amb l'ajuda d'un ganivet del pa, així us quedarà pla. Un cop treta torneu a posar el brownie al mateix motlle i si voleu amb el mateix paper de forn a sota. El motlle ens farà de paret perquè la "ganache" no la perdem pels costats.

Per a la "ganache" primer s'ha de fer una crema anglesa. Amb mitja hora, com a molt, la tindreu llesta.

Poseu a escalfar al foc la nata, amb la llet i el sucre en un caçó i, just quan arrenqui el bull aparteu-la i n'evoqueu una mica dins el recipient on teniu els rovells i deixateu-los bé. Un cop ben barrejats, afegiu els rovells al caçó amb la resta de la nata i ho torneu a posar al foc, abaixeu-lo si cal i no deixeu de remenar.

Quan comenci a insinuar el bull, pareu el foc, li feu una darrera remenada i evoqueu tot vel contingut de la crema al recipient de la xocolata. Deixeu que l'escalfor de la crema desfaci la xocolata uns instants i ho barregeu bé. Quan la barreja sigui ben homogènia evoqueu la "ganache" encara calenta sobre el brownie, procurant cobrir-lo bé.

Guardeu-lo a la nevera perquè es refredi bé i la "ganache" quedi presa.

Fer la planxa de xocolata és on la tècnica ha de ser més acurada. S'ha de desfer la cobertura de xocolata i donar-li forma i, quan prengui, ha de quedar dura i brillant. Sembla senzill però no ho és tant. Espero que sigui entenedor el que us explico ara.

Per a la planxa de xocolata agafeu un tros de paper de forn prou gros (+-15-20 cm per l'amplada del rotllo de paper), per poder estendre-hi la xocolata desfeta. Si prèviament heu arrugat el paper, quan la xocolata quedi presa farà el mateix efecte de l'arrugat.

Ara toca desfer la xocolata i temperar-la, si ho feu al bany maria, heu de vigilar que no caigui ni una gota d'aigua a la xocolata o se us tallarà i no aconseguireu fer la planxa per decorar el pastís.

Agafeu el bol amb 350 gr. de xocolata i el poseu al bany maria. Un cop desfeta (estarà a uns 45 graus) traieu el bol del bany maria, eixugueu-lo bé per fora i evoqueu tota la xocolata a l'altre bol (prèviament preparat) amb l'ajuda d'una llengua. Aneu remenant fins que sigui tota desfeta. Heu d'aconseguir que la xocolata baixi a uns 31 graus.

Si no teniu termòmetre, poseu-vos una mica de xocolata ja temperada a l'exterior del llavi inferior de la boca. Si ja noteu la xocolata freda segurament que ja estarà al punt per estendre-la al paper

Feu-li una última remenada i evoqueu-la sobre el paper de forn, esteneu-la i poseu-la uns minuts a la nevera perquè es prengui, uns 5 minuts. Un cop presa traieu-la de la nevera o s'emblanquinarà. Si us ha quedat brillant, ja la teniu; si és opaca i veieu que fa unes aigües, haureu de tornar-la a trinxar i repetir l'operació.

Abans de treure'l a taula, desemmotlleu el brownie resseguint les vores amb un ganivet, així la "ganache" es desenganxarà del motlle. Decoreu-lo trencat trossets uniformes de la planxa de xocolata i claveu-los a sobre o enganxeu-los al volt del pastís.

Si teniu algun dubte, una imatge val més que mil paraules. Us recomano que busqueu el vídeo de com feia el pastís la Cristina Puig que van penjar al compte d'Instagram dels Moixiganguers.

Salut i visca la teca!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.