Teràpia de confinament: Flam de vainilla

Unes de les postres més clàssiques són els flams, però quantes vegades n'heu menjat d'autèntics? I quantes vegades n'heu fet? Ja us ho dic jo, molts de vosaltres els heu fet poques vegades i moltes persones no els han arribat a fer mai.

Va, aparteu els succedanis de supermercat o de sobre i proveu-ho!!, que no són pas tan complicats. Només s'ha de fer un caramel, aromatitzar la llet i coure-ho al bany maria. I, segons el temps que tingueu la llet infusionant, per fer-los, podeu estar des d'una mica més d'una hora a dues i mitja, però amb la sensació que heu cuinat un quart d'hora. I ja veureu que són molt més bons que els industrials!

Jo us proposo que els aromatitzeu amb vainilla, però ho podeu fer amb llimona, taronja, canyella, anís estrellat... Segons els atrevits que sigueu. El que sí que us recomano és que no compreu les vainilles als supermercats, normalment són de baixa qualitat i molt cares, millor que les compreu a qualsevol botiga que venguin productes alimentaris i espècies a granel.

D'aquesta recepta, us en sortiran entre 6 i 8 flams, depenent del tamany de les flameres que utilitzeu. Jo us recomano que utilitzeu flameres d'alumini o d'acer inoxidable en comptes de les d'alumini d'un sol ús. Amb els mateixos motlles podreu fer flams, coulants o qualsevol altra cocció que faci falta un motlle, i tindreu la consciència més tranquil·la.
I no us dono qualsevol recepta, sembla que aquesta fa temps que la va penjar el gran Nandu Jubany a les xarxes, oferint-la generosament al gremi de la restauració.

Ingredients:
250 gr de nata de muntar
250 gr de llet
100 gr de sucre (jo el vaig utilitzar morè)
4 ous
1 beina de vainilla o unes gotes d'essència de vainilla
I pel caramel us farà falta: de 100 a 120 gr de sucre i uns 50 ml d'aigua

Comenceu posant a bullir la nata i la llet amb el sucre dins un caçó. Partiu la beina de vainilla en horitzontal amb l'ajuda d'una "puntilla" i raspeu les llavors de dins.Just quan la nata i la llet arrenquin a bullir pareu el foc, poseu-hi tota la vainilla (llavors i beina), tapeu-la amb una tapa o un plat i deixeu que infusioni de 20 a 50 minuts.

Mentre infusiona feu el caramel i aprofiteu per escalfar el forn a 170 graus. Per fer-ho, poseu en una paella l'aigua i el sucre i després, poseu-la al foc. Quan comenci a bullir abaixeu la potència i deixeu que vagi caramel·litzant. No el remeneu gaire i vigileu molt, el caramel pot arribar a temperatures molt altes o sigui que les cremades són doloroses.

El caramel ha d'agafar una tonalitat torrada pujada, però sense que arribi a ennegrir-se. Arribats a aquest punt pareu el foc i amb l'ajuda d'una cullera aneu abocant el caramel a la base de cada flamera. No se n'hi ha de posar gaire, només s'ha de cobrir tota la base de caramel i ja està.

Un cop la llet ja sigui ben aromatitzada, en un bol bateu els ous, retireu les beines de la llet i aboqueu-la al bol on hi ha els ous. Remeneu-ho ben remenat i aneu omplint les flameres sense arribar al límit. Un cop plenes, poseu les flameres en una safata de forn de parets altes. Un cop tingueu totes les flameres a la safata, prepareu el bany maria.

Es tracta de posar aigua a la safata fins a arribar a cobrir tres quartes parts de l'alçada de la flamera. Fet això, tapeu tota la safata amb paper d'alumini i poseu-la al forn. Vigileu que durant la cocció l'aigua de la safata no arribi a bullir.

Al cap d'uns 50 minuts els flams seran cuits, assegureu la cocció punxant al mig d'un flam amb un ganivet, si quan retireu el ganivet, la fulla d'aquest surt neta ja tindreu els flams cuits.

Traieu els flams del bany maria, deixeu-los refredar i, un cop freds, poseu-los dins una carmanyola o embolicats amb film a la nevera. L'endemà ja els podreu tastar, i els més golafres us podreu preparar el clàssic i gairebé desaparegut pijama. Si el recordeu i n'heu menjat és que ja teniu una edat...

Salut i visca la teca!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.