Teràpia de confinament: Flaó eivissenc

Bé, ja ha arribat el dia. Avui fa dos mesos que van tancar totes les escoles de la Conca a causa de la crisi del coronavirus. Després vindria el confinament de la Conca d'Òdena i després del país sencer. No és per celebrar res, perquè qui celebri l'inici d'una crisi sanitària i econòmica mundial com aquesta és que està ben tocat del bolet, però ens hem d'anar donant alegries.

Per això avui us proposo aquest pastís de formatge, que ha quedat com a tradicional d'Eivissa tot i que se n'havien elaborat arreu de les comarques del nord dels Països Catalans. Encara podem trobar flaons o flaones, amb petites diferències de format o elaboració a Mallorca, Menorca, Morella, Figueres o Torroella de Montgrí.

Ja en parlava Ramon Llull a Blanquerna i hi ha referències escrites de Robert de Nola, autor del receptari medieval Llibre del Coch, i de Francesc Eiximenis.

Els flaons es fan amb formatges tendres, siguin brossat, mató, brull o collà, i de qualsevol de les tres llets (ovella, cabra o vaca). Així i tot l'eivissenc es fa normalment amb formatge tendre de cabra i s'hi afegeixen fulles de menta picada per aromatitzar.

O sigui, que cadascú el faci amb la varietat de formatge tendre que tingui més a prop i així donem suport als artesans del costat de casa. Jo el vaig fer amb mató de vaca de Làctics la Tossa.

El que sí que us farà falta és un motlle baix, sigui de vores llises o ondulades, com el de la quiche.
Per la massa us farà falta:
400 gr. de farina
3 rovells
400 gr. de mantega pomada
100 gr. de sucre
1 copa d'anís
Un polsim de sal.

Pel farciment:
400 gr. de mató
4 ous
200 gr. de sucre
De 12 a 15 fulles de menta netes i picades
Ratlladura de la pell d'una llimona.

Comenceu treballant la massa. Barregeu la farina, la mantega i la sal amb els dits fins que aconseguiu una massa homogènia. Afegiu-hi els rovells i la copa d'anís, ho treballeu fins que s'integrin tots els ingredients, si cal, afegiu-hi una mica d'aigua. No s'ha de treballar massa estona perquè la massa no agafi nervi. També s'hi pot afegir una mica de matafaluga trinxada amb el corró o morter.

Un cop feta guardeu-la a la nevera tapada amb paper de film durant una hora aproximadament.

Passada aquesta estona enfarineu la superfície de treball i estireu la massa amb l'ajuda d'un corró buscant la forma del motlle on la coureu. Més o menys ha de tenir 1 cm de gruix.

Unteu la superfície i les parets del motlle amb mantega fosa o oli d'oliva i cobriu-lo amb la massa estirada. Intenteu que no quedin bosses d'aire entre la base i les parets del motlle i la massa. Si us sobreïx massa del motlle, talleu-la passant el corró o un ganivet per les vores. Gairebé totes les receptes que he vist, aquest massa no es cou abans de farcir-la, tot i que jo li donaria una cocció prèvia d'uns 10 minuts.

Pel farciment, desgraneu el mató, si teniu un passa purés us anirà molt millor. Si no, talleu-lo a daus més o menys petits, el barregeu amb el sucre i els ous batuts i li passeu una mica la trituradora. Per acabar afegiu la ratlladura de pell de llimona i la menta picada i ho barregeu tot ben barrejat.

Aboqueu la barreja sobre la massa i esteneu-la perquè quedi ben repartida i amb el mateix gruix. Poseu-la a coure al forn, preescalfat a 170 graus, i després el deixeu coure entre 45 i 50 minuts. Un cop el farciment estigui ben quallat i daurat ja podrem treure el pastís del forn.

Deixeu-lo refredar en un lloc fresc i, a l'hora de servir-lo decoreu-lo amb sucre glaç per sobre, amb l'ajuda d'un colador de reixeta. També s'hi poden posar unes fulles de menta.

Salut i visca la teca!

4 Comentaris

M

Marta

Espoia

16 de maig 2020.09:14h

Respondre

Bon dia Marisol! Entenc que ”mantega pomada” es la mantega a temperatura ambient. La treus de la nevera i la deixes una estoneta fora i ja tens la textura tipus pomada.
Bon profit!!

I

Isabel

Igualada

16 de maig 2020.07:52h

Respondre

No m’hagués imaginat mai que, amb el rebuig de la carxofa, sortís una crema tan bona. No hi vaig posar el mató i ens va agradar molt igualment. Merci

M

Marisol

Igualada

13 de maig 2020.17:30h

Respondre

Oriol, té una pinta increïble ! El farem ! ...però no entenc què vol dir la ”mantega pomada”, algú ho sap? gràcies

M

Manel Vargas

Barcelona

17 de maig 2020.00:46h

La ”mantega pomada” és mantega a temperatura ambient, parlem de uns 25° C, perquè estigui tova i es pugui treballar. Per estovar-la ràpid va força bé el microones a potència de... Llegir més descongelar. Si cal, es pot batre i queda més fluïda. Bon profit!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.