Dimecres, 1/11/2023
1101 lectures

L’Anti-Igualada

El Govern de Marc Castells (Junts per Igualada) va presentar el passat 24 d’octubre una pujada dels impostos que contemplava un augment del +11% per a l’IBI, una mitjana de +60/70€ a pagar de més al rebut anual. Aquest augment ha estat, a la ciutat d’Igualada que paga dels impostos més cars de Catalunya, un tema de debat al llarg de molts dies, comprensiblement.

La resolució del conflicte, després de tot plegat, ha estat la negociació entre Igualada Som-hi (PSC – Igualada Oberta) i el Govern de Junts per Igualada, acordant rebaixar la pujada de l’IBI al +7%, una mitjana de +35/45€ a pagar de més al rebut anual, enlloc de la inicialment proposada. Aquesta solució, tot i ser evidentment insuficient per molts igualadins i igualadines, és la millor opció possible de totes si coneixem el context al complet, i és molt important explicar tots els detalls.

El debat és molt complex i a la vegada simple: si Igualada Som-hi vota en contra de la pujada d’impostos, aquesta s’hauria acabat aprovant automàticament.

La pujada d’impostos és una mesura que forma part del projecte de Pressupostos i Ordenances Fiscals i la llei (Llei Orgànica del Règim Electoral General. Llei 5/1985 del 19 de juny. Article 197 bis) preveu que aquest sigui aprovat de manera automàtica si l’oposició el rebutja i no aconsegueix formar un govern alternatiu en el període d’un mes i, evidentment, és autodestructiu pensar en un projecte de govern alternatiu amb una formació política com la CUP que ha vetat públicament la possibilitat en diverses ocasions i que, a més, ha empaperat la ciutat casa per casa i carrer a carrer contra la teva persona.

En aquesta circumstància és evident que, tot i no ser la solució ideal per a ningú, és millor un acord per a una rebaixa de les pretensions inicials del Govern que l’aprovació automàtica de la pujada d’impostos prevista, i en això, al cap i a la fi, la gran majoria de la ciutadania hi estarem d’acord.

No obstant això, tot el que ha passat aquests dies a Igualada ha estat la gran obra mestra de l’Anti-Igualada, l’extremisme, el fanatisme i la intolerància impulsats per la CUP i, en certa manera, per Esquerra Republicana amb empaperades i accions premeditades i planificades que no sorgeixen d’un dia per l’altre i que suposen un greu perill per a la democràcia.

Totes les forces polítiques i els seus representants coneixien perfectament la realitat: el Govern de la ciutat – i només el Govern de la ciutat – proposava una pujada d’impostos i aquesta podia ser negociada per qualsevol formació per rebaixar-se o acabar sent aprovada automàticament per llei. La solució fàcil i irresponsable, tot i això, ha estat enfangar el terreny de joc amb un recargolament de la realitat plasmat en encartellades, bustiades i una campanya bruta a les xarxes socials i WhatsApp.

La veritat latent i oculta de tot plegat, en definitiva, és la dels actors polítics a la ciutat d’Igualada que odien – sí, odien – l’existència d’una formació política com Igualada Som-hi des dels seus orígens, i no pas com a conseqüència d’aquesta situació o d’altres. Aquesta darrera campanya de contaminació i descrèdit públics ha fet arribar l’hora de dir alt i clar que s’estan invertint recursos econòmics, materials i humans en desafavorir un projecte polític a Igualada que, lamentant-ho profundament per ells, és la primera força política de l’oposició amb el doble – sí, el doble – de suports que la resta.

Els mecanismes mediàtics d’intoxicació de la informació com Igualada News o la cartelleria de la CUP titularan “Marc Castells i Jordi Cuadras pacten apujar els impostos” mentre la realitat és “Enric Conill i Pau Ortínez pacten no fer res per evitar una pujada d’impostos semi-automàtica de Marc Castells”, tot fent-ho de la mateixa manera a través de la qual Igualada coneix el salari del Cap de l’Oposició però no és conscient del salari de 1.272,60€ mensuals que percep el regidor portaveu de Poble Actiu (CUP) per una dedicació de 11 hores setmanals.

Entre negociar i aconseguir rebaixar la pujada de l’IBI o desentendre’s de la situació, Igualada Som-hi ha negociat, tot arriscant-se a les conseqüències d’escarni públic d’haver escollit l’opció més favorable per la ciutadania però més desfavorable personal i políticament. En aquest aspecte i molts més, l’Anti-Igualada haurà d’explicar què ha aconseguit, a part de fer molt soroll.

Altres articles de Víctor Recio Rodríguez

7 Comentaris

M

Marc

VS

8 de novembre 2023.07:52h

Respondre

Aquests d’Igualada Som-hi sembla que hagin fet un cursillo de manipulació politica, pero dels bàsics, i ja es pensen que som tots idiotes i ens enganyen amb el timo de l’estampita.

J

JosepM

IGUALADA

6 de novembre 2023.13:40h

Respondre

Víctor. L’entorn o format del teu article simula ser periodisme. Llegint el text queda clar que no. Ets part i prens partit acriticament. Ves que no arribis a càrrec de confiança.
I per què?... Llegir més Senzill, ets defenssor aferrim de’n Cuadras, sense fisures. Reconeixes l’elevat nivell de pressió fiscal a Igualada, però la solució és... pujar menys del que vau dir en el globus sonda.
Però mai, mai, mai esmentes la possibilitat de reduir despesa. Via integració de serveis amb el Consell Comarcal o optimització dels existents. Sou ”escola Aymami”, per tant feu molt (creació de llocs de treball públics) a costa de deute i càrrega fiscal. El PSC-PSOE Igualadí no ha evolucionat, evident. La vostra política va dur-nos a endeutament límit, no pas per inversió sinó per despesa. I seguiu igual.

J

Judit

7 de novembre 2023.07:32h

No només, sinó que el PSC accepta pressupostos del Castells comprant el seu model de ciutat. El que implica, per part del PSC, no oferir alternativa de govern. Crec que amb aquesta pujada... Llegir més d’impostos, no és el Castells qui en sortirà perjudicat de debó, sinó el Cuadras.

P

Pep Solé Vilanova

Igualada

6 de novembre 2023.13:31h

Respondre

Més enllà de la opinió de l’articulista, que és respectable com totes, i com ja he dit altres vegades en articles signats per polítics en exercici, fora bo indicar des de quina posició... Llegir més s’escriuen els articles.

En el cas que ens afecta, es tracta d’un Assessor del govern del Consell Comarcal de l’Anoia. Director de Comunicació de Igualada Som-hi (PSC), per dir-ne algunes.

La meva observació ni vol avalar ni desacreditar l’escrit ja que tot és opinable, però crec que seria més sa i honest per part de l’articulista, posar en coneixement des de quina talaia s’opina.

J

JOSEPM

IGUALADA

7 de novembre 2023.09:05h

Òstres Pep. Ho he encertat. Jo imaginava que Víctor Rècio volia cobrar del pot comú i resulta que ja ho està fent. Per tant, no estem davant la opinió d’un articulista, estem davant una... Llegir més política de comunicació de SOM-HI (PSC/PSOE).
Aquest articulista resulta ser una aprenent de ”apuntador”, estil molt en boga a Madrid que busquen assolir objectius des de darrera la cortina. I a més cobrant.
Que malament ho tenim els catalans, ara a més volen imitar les pitjors pràctiques dels espanyols.

J

Joan

Igualada

6 de novembre 2023.07:05h

Respondre

No sou conscients del que vol dir solidaritat amb els ciutadans, gent humil que li costa arribar a final de mes per no caure en la pobresa.
Sabeu que cobra una dependenta de la vostre ciutat?... Llegir més
Sabeu que cobren els dels supermercats?
Sabeu que cobra cadescu dels que serveixen als ciutadans d’aquesta ciutat?
No teniu vergonya!
Tots els polítics de l’Ajuntament només penseu en les vostres butxaques i la dels vostres cervents.

I

Ivan

7 de novembre 2023.07:28h

Tranquil Joan, la majoria d’aquesta gent no té una propietat per la que tinguin que pagar l’IBI.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.