Dilluns, 5/7/2021
2623 lectures

Cooperativisme, un model més democràtic i més participatiu

Cada primer dissabte de juliol, se celebra el Dia Internacional de les Cooperatives, una commemoració establerta l’any 1992 per les Nacions Unides que celebra el centenari de la creació de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) a Londres, el 1895. Les cooperatives són empreses gestionades democràticament pels seus socis, que participen directament en la gestió. Responen als principis bàsics d’adhesió lliure i oberta, gestió democràtica, participació econòmica dels socis, autonomia, educació, informació i formació, intercooperació i interès per la comunitat.

L’Organització de les Nacions Unides considera que les cooperatives són associacions i empreses a través de les quals els ciutadans poden millorar eficaçment la seva vida i contribuir al progrés econòmic, social, cultural i política de la nació; i contribueixen, com cap altra forma organitzativa, en l’erradicació de la pobresa, perquè se centren en les persones i no en el capital.

La primera història cooperativa de la qual es té noció és la Societat de les Filadores de Fenwick, a Escòcia, el 1761. No és en va que una organització tan transgressora fos integrada per dones, perquè donava resposta a una necessitat fins aleshores inaudita: organitzar-se per a la compra col·lectiva d’aliments i llibres. Aquesta experiència, la succeí la Societat Equitativa dels Pioners de Rochdale (Anglaterra) que l’any 1844 aglutinà vint-i-vuit artesans que treballaven en fàbriques de cotó en situacions pèssimes de treball i salaris insuficients per subsistir, que decidiren organitzar-se per aconseguir béns de primera necessitat, a millor preu.

El cooperativisme té una llarga tradició al nostre país i va indissociablement lligat al moviment obrer. Les primeres formes de mutualisme, per protegir els obrers, tenen forma cooperativa, i el 1840 ja es coneixen formes mixtes de sindicat obrer, que alhora eren mutualitat i cooperativa de producció, com la Societat de Teixidors a Mà. No seria fins al 1865 que es funda la primera cooperativa de consum, a Palafrugell. Sigui com sigui, a finals del XIX, el moviment cooperatiu ja disposava d’una vasta xarxa a Catalunya, composta per cooperatives d’habitatge, d’ensenyament, de pescadors, agrícoles, de serveis, de transport i de cobertura sanitària. Una experiència precursora que permeté participar el 1902 en el congrés de l’ACI, i que el 1921, la Federació de Cooperatives Catalanes hi ingressés com a membre de ple dret. Una fórmula reeixida que s’acabaria abruptament durant el franquisme.

No és d’estranyar, doncs, que amb l’inici de la transició democràtica, però ja durant el tardofranquisme, les cooperatives visquessin un cert ressorgiment, amb l’objectiu de donar resposta a les mancances d’una societat no democràtica, com les d’habitatge, les de serveis a professionals, les d’ensenyament i les agràries. I tampoc no és d’estranyar, que per aquest afany democràtic, moltes de les cooperatives més importants dels nostres dies, tinguin les arrels en aquell període.

Àuria Cooperativa és testimoni d’aquesta història. Fundada l’any 1972 com a una associació de pares i mares que esperançaven donar una sortida laboral als seus fills i filles amb discapacitat intel·lectual, un cop acabat el període d’escolarització de l’Escola Àuria, es constituí com a Taller Àuria SCCL, com a Cooperativa de Qualificació Especial, el 1881. Un exemple de com la realitat va anar un pas endavant de la legislació per donar respostes socials. I una història d’èxit col·lectiva i compartida que ens ha convertit en una de les cooperatives de treball associat, consumidors i usuaris més grans de Catalunya.

Assemblea d'Àuria Cooperativa, celebrada el passat 18 de juny

El cooperativisme és una forma més de les organitzacions que integren l’economia social com a model productiu, que es distingeixen per situar les persones i el seu bé comú com a missió principal. Conjuntament amb la Fundació Privada Àuria (fundada l’any 1992, amb la vocació de prestar suports i serveis a les persones amb discapacitat) i Àuriafil (Fundació per la Inclusió Laboral Àuria, a Esparreguera) conformem el grup Àuria que, avui dia, aglutina més de 1.800 persones compromeses i dóna feina a més de 800 treballadors. El grup permet la intercooperació i la creació de sinergies amb altres organitzacions, entitats i empreses amb la finalitat de complir amb una de les nostres missions fundacionals: crear ocupació de qualitat per a les persones amb discapacitat i altres col·lectius vulnerables.

Avui, a Catalunya, hi ha més de 4.400 cooperatives que generen més de 40.000 llocs de treball i, contràriament al que podria pensar-se, el nombre creix cada any, fins i tot l’any 2020, amb la crisi de la covid. És un bon símptoma de l’estat del cooperativisme a casa nostra que ens emplaça a defensar un model empresarial que necessita ser exercit amb molta responsabilitat, confiança i transparència. Un model que, a la fi, contribueix a generar més retorn social, a construir societats més democràtiques i equitatives i a pensar en alternatives de gestió econòmica més justes, sostenibles i democràtiques.

 

MIQUEL CANET

Director gerent d’Àuria Cooperativa

  

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.