Dijous, 23/6/2016
1844 lectures

Una gran història contemporània

Caïm i Abel. Autor i direcció: Marc Artigau i Queralt. Intèrprets: Jordi Figueras, Berta Giraut, Clara de Ramon, Marc Rodríguez, Sergi Torrecilla i Lluís Villanueva. Producció: La Perla 29. Biblioteca de Catalunya. Divendres, 17 de juny 2016. 20:30 hores

 

‘Caïm i Abel’ transcendeix el mite bíblic per explicar una gran història contemporània de tots els temps sobre la família, la lluita, el dolor i el destí. El drama dels refugiats –tan vigent i mediatitzat a dia d’avui– és la trama de fons, però l’espectacle abraça tot un conjunt d’històries de vida que disseccionen l’existència en el sentit més ampli. 

Són les històries de dues famílies, de dues generacions, a banda i banda de la frontera i amb realitats molt diferents, però amb nexes que permeten contraposar-les fins que, inevitablement, topin i passi el que hagi de passar. I fins aquí.

Propera, real i intensa, navega amb exactitud per la fina línia de la tensió i la distensió, el transcendental i la quotidianitat, la tragèdia i l‘humor negre transportant l’espectador per un viatge d’emocions durant les tres hores (més un quart d’hora d’entreacte) de funció. Els contrasts són tan brutals com naturals i el públic els entoma sobtadament amb un ritme que agilitza l’acció i manté l’atenció.

La brillant posada en escena ajuda a aixecar un muntatge que, dramatúrgicament, ja és una joia. Conformen el repartiment 6 actors que interpreten més de 10 personatges, desdoblant-se amb claredat tot aportant valor afegit a l’obra. L’escenografia (en una Biblioteca de Catalunya lleugerament “ensorrada” de nou) insinua amb pocs elements i una passarel·la a diferents nivells la casa, el poble, la frontera i el mar, que es dibuixa en un polivalent fons d’escenari. Les projeccions i l’admirable treball de llum, so i efectes (una inquietant boira) acaben de construir un imaginari que demostra la valentia i atreviment de la companyia per explorar espais i formats.

A ‘Caïm i Abel’ hi ha camp per a l’èpica, la intriga, la violència, l’amor, la poesia, la música, l’acudit, la reflexió i l’impacte visual i verbal que continua interpel·lant dies després. Per la seva temàtica i manera de tractar-la té allò tan meravellós que inunda les obres universals, aquelles que poden anar on vulguin quan vulguin, que arribaran en plena forma a l’espectador i li donaran claus per pair moltes de les coses que li passen, tant personalment com al seu entorn o al seu temps.

S’ha dit que el muntatge recorda ‘Incendis’ de Wajdi Mouawad, també duta a escena per La Perla 29. És cert. Aquí, però, no l’escriu un autor canadenc d’origen libanès nascut el 1968, sinó Marc Artigau i Queralt, un jove autor i director nascut el 1984 a Barcelona que demostra estar més que preparat per explicar el món que ens ha tocat viure. Celebrem tenir-lo a prop.

En cartellera fins al 24 de juliol. Si podeu, assistiu als col·loquis que es faran després de la funció els dies 1 i 10 de juliol.

Altres articles de Núria Cañamares

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.