Divendres, 10/11/2017
1627 lectures

‘Incendios’ amb Mario Gas

La tornen a fer i hi tornarem a anar. Per curiositat, per veure com se l’ha fet seva el director Mario Gas i detectar les diferències amb la d’Oriol Broggi (diuen que són abismals: més auster, directe i coral). Per retrobar a l’escenari Núria Espert, que interpreta el paper de la Nawal Marwan conjuntament amb Laia Marull (a ‘Incendis’, Clara Segura encarnava les diverses edats de la protagonista). I, sobretot, per endinsar-nos novament en aquesta tragèdia de silenci, lluita i amor que mira al passat per guarir el present. Tan terrible i bella a la vegada. Tant carregada de dolor i impotència, i alhora d’una valuosa força per descobrir, entendre i superar.

  

L’obra de Wajdi Mouawad és colpidora, com també ho ha estat la seva vida, marcada per la guerra al Líban i l’exili. Molts el vam conèixer ara farà 6 anys amb aquest ‘Incendis’ de la mà de La Perla 29 i des d’aleshores hi hem quedat enganxats. Ens ha atrapat amb la tetralogia La Sang de les promeses (amb ‘Litoral’, ‘Incendis’, ‘Cels’ i ‘Boscos’), l’aclamat monòleg ‘Un obús al cor’ amb Ernest Villegas o el díptic Des Mourants (amb el colossal viatge iniciàtic ‘Inflammation du verbe vivre’ i la menys reeixida ‘Les Larmes d’Oedipe’) que va presentar en persona el passat Festival Grec.

Per més que en coneguem la història, segur que assistir a aquest ‘Incendios’ serà, com el primer cop, una experiència commovedora que ens tornarà a tocar l’ànima i ens farà reflexionar al voltant de qüestions com l’odi i la culpa per les quals no hi ha necessàriament resposta. Però això no ens impedeix cercar-la.

‘Incendios’ es va estrenar al Teatro de la Abadía de Madrid el 2016 i, després de dues temporades a la capital espanyola i girar arreu de l’Estat (també a Catalunya), el 25 d’octubre va aterrar al Teatre Goya de Barcelona.

En cartell fins el 26 de novembre. No la deixeu escapar.

Incendios. Autor: Wajdi Mouawad. Direcció: Mario Gas. Amb: Núria Espert, Laia Marull, Ramón Barea, Álex García, Alberto Iglesias, Candela Serrat, Lucia Barrado i Germán Torres. Producció: Ysarca S.L. Coproducció: Teatro de la Abadía.

Altres articles de Núria Cañamares

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.