Divendres, 2/10/2015
2294 lectures

Mofa constructiva als activistes

La gent. Autoria: Juli Disla. Direcció: Jaume Pérez. Intèrprets: Toni Agustí, César Tormo, Ruth Atienza, Lorena López, Carles Sanjaime, Verònica Andrés i Juli Disla. Producció: Pérez&Disla + Cía. Teatre Ateneu – Sala assaig. Divendres, 11 de setembre 2015. 19.30 hores. FiraTàrrega

 

Entrem a la sala i, espontàniament, seiem en una de les cadires situades al cercle. De seguida ens n’adonem: tindrem un paper actiu. Ja no som ‘el públic’, estem assistint a una reunió. Dos portaveus condueixen l’assemblea per, com diuen, “mirar de centrar el personal i intentar treure’n conclusions profitoses”. Ordre del dia, escolta, propostes, debat, contradiccions... L’acte es desenvolupa per línies que no revelarem i que donen molt i molt de joc.

Els qui, escèptics, visualitzin una funció previsible i avorrida s’enduran un bon feix de sorpreses, ja que l’espectacle compta amb detonants a tort i a dret, servits amb naturalitat i humor. De fet, tot plegat es tracta d’una mofa constructiva als moviments participatius feta des del realisme, el respecte i la capacitat de riure’s d’un mateix.

L’espectador se sent cridat a opinar, a formar part d’una comissió i empatitza amb la resta dels presents. Es plantegen temes polèmics com ara l’ús de la violència, el sentit de les vagues de fam, la repercussió d’aparèixer als mitjans de comunicació, la necessitat d’un lema i emprendre una campanya d’acció, la negociació i capacitat de cedir per arribar a acords... El text és molt real, viu i identificable per a tothom. No punxa per sustentar-se exclusivament en el diàleg ja que pren en els assistents, que el viuen com una experiència personal i col·lectiva. Capta l’atenció en tot moment i troba els instants requerits per respirar i donar aire a l’ambient.

Tot i aquesta interacció, que ningú pateixi més del compte. Qui vulgui mantenir-se en el seu paper d’espectador passiu sense veu ni vot ho podrà fer sense cap problema. No hi ha un espai escènic d’expressió més lliure. Si, per contra, us posa molt nerviosos aquest sistema de representació democràtica una de dues: o hi aneu i en feu teràpia, o us n’absteniu, però perdreu l’oportunitat de passar una hora enginyosament divertida i, qui ho sap, potser després ho veureu tot amb uns altres ulls... Del teatre sempre te n 'endús alguna cosa.

Un consell: aneu-hi “verges”. És a dir, no busqueu tràilers, no mireu fotos –les d’aquest article no delaten– i llegiu només aquelles crítiques que no us facin spòilers (activeu el sisè sentit per detectar-ho a temps!). D’aquesta manera en gaudireu més, perquè deixareu més espai a la sorpresa, una qüestió que –per cert, i ja ho veureu– no hi entén d’accents.

Podeu veure ‘La gent’ el cap de setmana del 2, 3 i 4 d’octubre a l’ÀTIC22, l’espai d’exhibició de noves propostes de creació del Teatre Tantarantana (al mateix carrer de les Flors). Aneu-hi, és del millor que s’ha vist enguany a FiraTàrrega!

1 Comentaris

E

Eduard

Igualada

2 d'octubre 2015.09:09h

Respondre

Gràcies, Núria, per el teu article.

M’han entrat moltes ganes d’anar a veure l’obre, però aquest cap de setmana no puc. espero que l’Aurora, o algun altre, la programi ... Llegir més properament.

Crec que aquesta mena de desvetllar la participació tindria de ser una assignatura en les escoles. En Igualada tenim d’agrair l’iniciativa de Jordi Cuadras, amb el recolzament de l’Ateneu, els Dimarts de Dialeg.

Quins temps aquells de la dita: A las siete de la tarde, en el Ateneu (el de Madrid) das una conferencia, o te la dan. Si a més és participativa, oli amb un llum.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.