La pel·lícula del tresor: L'Albert Nolla ens recomana "Una nit a la terra" de Jim Jarmusch

Sóc reusenc de naixement, però, després d’uns quants anys voltant pel món, ara ja en fa més de deu que visc a Igualada. Aficionat als idiomes, a la lectura, al cinema i al teatre, em dedico a traduir (sobretot literatura) i a ensenyar llengua i literatura japoneses a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Una pel·lícula que no em canso de veure és Una nit a la Terra, de Jim Jarmusch. Em sembla que és una de les primeres pel·lícules que vaig veure durant la meva època universitària a Barcelona, i des de llavors l’he anat recuperant regularment. Lluny de decebre’m, cada cop que l’he vist hi he trobat nous matisos i m’ha deixat sempre el regust del bon cinema.

   

El plantejament és ben senzill:

Jarmusch ens presenta cinc històries diferents que passen una mateixa nit en cinc ciutats diferentsEl fil que uneix les històries és que totes cinc tenen lloc dins un taxi i es construeixen a partir de les converses que tenen els clients i els taxistes (entre els quals uns joveníssims Wynona Rider o Roberto Benigni). Les situacions que es creen entre els personatges són ben diverses, i poden anar des de la tensió que es respira en la història de Los Angeles, amb una agent de càsting estressada, fins al patetisme que inspiren els tres amics borratxos que agafen el taxi a Hèlsinki, passant per la comicitat desenfrenada de Roberto Benigni a Roma, que aprofita que ha recollit un capellà per convertir el taxi en un confessionari improvisat.

Hi ha moltes coses que em fascinen d’aquesta pel·lícula, com ara la sensació de veritat i d’immediatesa amb què està explicada; la il·lusió de poder espiar pel forat del pany (o per l’objectiu d’una càmera) el que passa de manera simultània en cinc punts diferents del planeta; la possibilitat de sentit diverses llengües i accents; la idea que l’atzar regeix les nostres vides, i per últim, però no per això menys important, la banda sonora de Tom Waits, que acompanya en tot moment la narració i contribueix a crear l’aire tendre i desmanegat que transmet la pel·lícula.

Tràiler

Escena de Nova York

Un dels temes principals del film,'Good Old World', interpretat per Tom Waits

 

Tràiler

Escena de Nova York

Un dels temes principals del film,'Good Old World', interpretat per Tom Waits

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.