Entre mar i muntanya: El bosque sabe tu nombre, d’Alaitz Leceaga

Poseu en una coctelera el terror gòtic de Shirley Jackson, les intrigues victorianes de Kate Morton, els boscos feréstecs de la Dolores Redondo i les grans històries familiars de Luz Gabás i tindreu el llibre que avui us recomanem: El bosque sabe tu nombre, d’Alaitz Leceaga

Òpera prima d’aquesta jove autora basca la portada remet a la trilogia policíaca de Dolores Redondo ambientada a les terres navarreses del Baztán. Com en aquesta trilogia, en la novel·la El bosque sabe tu nombre el paisatge té un pes cabdal i esdevé un protagonista més de la història. Al bosc misteriós que envolta la mansió familiar de la família Zuloaga hi passen coses extraordinàries que marcaran la vida de les germanes bessones de la casa.

La novel·la està ambientada a principis de segle en aquest gran casalot enfilat dalt de la costa cantàbrica. Aquí, entre el mar i el bosc, creixen les bessones Alma i Estrella, hereves d’un do que arrosseguen les dones de la família. El bosque sabe tu nombre arrenca potent, amb la visió del suïcidi de l’àvia mexicana de les nenes, que es llença daltabaix del penya-segat. Aquest fet dramàtic marcarà la vida adolescent i adulta de les noies. Els amors, els secrets familiars, la relació amb els pares i amb els veïns del poble i, de retruc, la història de la guerra i la postguerra en aquesta zona remota del nord cantàbric completen aquest bodegó d’una gran saga familar marcada per la tragèdia.

L’autora sap filar amb precisió i sensibilitat les històries de cadascun d’aquests personatges, marcades totes, en més o menys mesura, per una estranya fatalitat que es remunta a generacions enrere. Aquests personatges femenins plens de força i magnetisme recorden a les protagonistes  d’altres novel·les familiars com El tiempo entre costuras de Maria Dueñas; Tierra de brumas, de Cristina López Barrio; o El gran hotel del salto, de Margarita Bárbachano. Alaitz Leceaga utilitza el clàssic dilema entre les forces del bé i el mal per portar el lector cap a preguntes incòmodes sobre els seus fets i les decisions que prenen.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.