Divendres, 10/4/2020
862 lectures

Trilogia L’estiu de les joguines mortes, Toni Hill

 

No cal anar al nord d’Europa per trobar bons escriptors de novel·la negra i devorar les seves sèries policíaques. Les lletres catalanes compten amb una bona colla d’autors que han convertit el noir en la seva forma d’entendre la literatura. Andreu Martín, Teresa Solana o Xavier Bosch en els seus inicis com escriptor en són un exemple. I també Toni Hill (Barcelona, 1966), autor de la trilogia Salgado que us recomanem avui, formada per «L’estiu de les joguines mortes» (2011); «Els bons suïcides» (2012) i «Els amants d’Hiroshima» (2014).

Toni Hill va debutar el 2011 amb «L’estiu de les joguines mortes», primera part d’una trilogia policíaca ambientada a Barcelona amb uns protagonistes potents i molt ben treballats psicològicament. La formació en psicologia de l’autor es percep amb l’excel·lent construcció d’uns personatges ambigus i plens de contradiccions. L’exemple més evident és l’inspector Héctor Salgado, un argentí-barceloní que en arrencar la novel·la es troba en un moment molt delicat de la seva vida. Professionalment està d’excedència perquè s’ha excedit en l’ús de la força i ha acabat amb la vida del doctor Omar, un home inquietant i maquiavèl·lic que havia abusat dels seus pacients i que acabarà tenint un pes cabdal en la trilogia. I a nivell personal  s’ha separat de la seva parella, la Ruth, amb qui tenen un fill adolescent en comú.

La investigació de l’estranya mort d’un jove de la burgesia barcelonina l’endinsarà en una espiral de maldat, abusos de poder i un crim que van tenir lloc al passat. L’acompanyen en aquest periple l’agent Leire Castro, un altre dels personatges potents de la trilogia, que també arrossega els seus propis problemes personals. Les vides de tots aquests personatges, els vius i els morts, s’aniran entrellaçant per retrobar-se de nou a la segona part de la trilogia, «Els bons suïcides», on Salgado i Castro tornaran a enfrontar-se a una sèrie de sospitosos suïcidis que tenen lloc entre el personal d’una empresa de cosmètica.

La sèrie Salgado es clou amb «Els amants d’Hiroshima», on l’aparició dels cadàvers d’una parella abraçada en una casa abandonada al costat de l’aeroport tornarà a posar damunt la taula un trencaclosques gegantí que l’inspector i el seu equip hauran d’intentar resoldre per poder prosseguir amb les seves vides.

Toni Hill ha construït una excel·lent trilogia de novel·la negra que juga amb tots els elements d’aquest gènere literari per atrapar el lector. Un ritme trepidant, personatges foscos, capítols que salten d’una història a l’altra per mantenir el suspens...i una ciutat, Barcelona, que mostra aquí la seva cara més fosca. A més d’aquesta trilogia l’autor també ha escrit «Els àngels de gel», una intriga gòtica ambientada a la Barcelona de principis de segle XX.

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.