Geografia del dolor: Abans de gairebé tot, de Víctor del Árbol

Una dona misteriosa que fuig del seu passat i es refugia en una inhòspita  casa de la Costa da Morte gallega. Un policia amb els seus propis fantasmes desencantat de tot que intenta refer la vida ben lluny. Un jove que manté una malaltissa relació amb els seus propis fantasmes del passat. La novel·la guanyadora del Premi Nadal 2016, Abans de gairebé tot, té tots els ingredients per atrapar el lector àvid de sensacions fortes i finals sorprenents. Amb aquesta història policíaca amb tocs sobrenaturals Víctor del Árbol es va posar a la butxaca el jurat del Premi Nadal i, de retruc, moltíssims lectors que han descobert, en els seus llibres, una veu literària única, capaç de combinar el suspens i el relat històric de forma magistral.

Víctor del Árbol

Abans de gairebé tot ens presenta la història de la Paula, una rica hereva incapaç de sobreviure a l’assassinat de la seva filla petita a mans d’un pederasta. La seva història s’entrellaça amb la de l’inspector Germinal Ibarra, que va ser l’encarregat de resoldre el crim. Passat un temps, els dos personatges es retroben a la inhòspita Costa da Morte i hauran de tornar a enfrontar-se a nous horrors.

Si alguna cosa defineix la veu literària de Víctor del Árbol és la gran capacitat de capbussar-se –fins al fons de tot- en el dolor i convertir-lo en matèria literària. Els seus personatges no tenen vides fàcils, pateixen pel present però sobretot pel passat que arrosseguen. Les seves novel·les acaben suscitant grans preguntes: fins a quin punt som deutors del que van fer els nostres avantpassats? Fins on és capaç d’arribar el ser humà? On és el límit del dolor, si és que n’hi ha?

Dominar l’art de creuar històries en el temps i l’espai és extremadament difícil, però Víctor del Árbol aprova amb molt bona nota i el practica a totes les seves novel·les, des de La tristeza del samurai a la recentment publicada Por encima de la lluvia.

L’escriptor va participar el 9 de novembre passat al Club del llibre de la Biblioteca Central d’Igualada, on va compartir tertúlia amb els participants dels clubs de lectura de les biblioteques de l’Anoia.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.