La literatura com a catarsi: Un refugio para Clara, de Marta Estrada

La Clara és una dona divorciada amb una filla petita que va amb cadira de rodes per culpa d’un accident de la qual se’n sent culpable. L’Éric és un home solitari que viu a la muntanya apartat de tothom, en part per la seva sordesa i en part per la llosa que arrossega d’un trauma recent. Les vides d’un i altra coincidiran per un breu període de temps i quedaran entrellaçades per sempre més.

Un refugio para Clara és una bellíssima història de superació, però també una apassionada història d’amor entre dues persones que van a la deriva. La Clara viu extenuada i deprimida després de mesos  cuidant la seva filla Belén, adaptant-se a la nova vida de la petita en cadira de rodes. Com la Clara, l’Éric també està divorciat i també va patir una terrible pèrdua que el va aïllar de tot i tothom i el va portar a viure a la muntanya en companyia del fidel Linuc, un gos senyal que li fa la vida més fàcil i l’ajuda a interpretar els senyals del món que la sordesa no li permet sentir.

L’explosió de sentiments que es produeix en quatre dies d’estar junts per les circumstàncies flueix a un ritme trepidant. Les confidències entre ells els arrossegaran fins a una història d’amor apassionada. I, de mica en mica, es reconeixeran l’un en l’altre i es donaran la mà per superar els traumes del passat, les adversitats del present, els prejudicis de l’entorn i el feixuc pes de la culpa que arrosseguen.

De fet, aquesta bé podria ser una novel·la sobre el pes de la culpabilitat i la capacitat de l’ésser humà de sobreposar-se a totes les adversitats. I, malgrat tot, el llibre ens acaba ensenyant que en aquesta vida la màgia és possible.

La primera novel·la de l'escriptora Marta Estrada, invident des dels onze anys, sorprèn per la seva prosa delicada i sensible, per l’excel·lent domini dels recursos narratius, pel ritme trepidant, i per un profund coneixement de l’ésser humà. Com ella mateixa va dir en una entrevista, el llibre és «un magnífic testimoni de superació, que a part de les circumstàncies dels protagonistes de la seva novel·la, esdevé un exemple per a moltes persones que ho estan passant malament».  Doncs això, escriure i llegir curen.

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.