Els antibiòtics en perill d’extinció?

Fa unes setmanes, la Organització Mundial de la Salut (OMS) i alguns metges importants del nostre país alertaven que al 2050 les morts per resistència als antibiòtics superarien les del càncer. Tot i que molts de nosaltres hem crescut amb la facilitat de prendre antibiòtics tan aviat com ho necessitem, si aquest tipus de fàrmacs deixen de ser efectius, la medicina tal com la coneixem avui en dia farà un pas enrere. Es considera que aquesta situació és conseqüència de l’abús que els humans hem fet d’aquest tipus de fàrmacs durant les últimes dècades. Exemples d´aquesta situació són l’ús abusiu d´antibiòtics en ramaderia per evitar que els animals emmalalteixin amb finalitats productives o l’ús desmesurat d’antibiòtics quan apareixen els primers símptomes d’un simple refredat. Per tant, entendre què són i per què serveixen els antibiòtics és molt important per tal de conscienciar la població de la importància de fer un consum moderat dels antibiòtics i evitar que deixin de ser eficaços, el que es coneix com a desenvolupament de resistències.

Com es va descobrir el primer antibiòtic és una d’aquelles històries curioses de la investigació científica que demostra que, a vegades, els millors descobriments venen de forma quasi inesperada. El 1928, Alexander Fleming estava cultivant una bactèria en una placa amb nutrients que va ser contaminada accidentalment per fongs. De forma sorprenent, Fleming va veure com al voltant dels fongs que havien aparegut a la placa no hi havia bacteris. Per tant, va començar a investigar el perquè i va demostrar que el fong secretava una substància que inhibia el creixement dels bacteris. D’aquesta manera, després d’aïllar-ne la substància «màgica» va aparèixer la penicil·lina, el primer antibiòtic comercialitzat.

Un antibiòtic és una substància química produïda naturalment per un ésser viu que mata o impedeix el creixement de determinats microorganismes, especialment bacteris. Així, doncs, els antibiòtics ajuden a les defenses de l’organisme fins que les respostes locals són suficients per controlar la infecció. Tot i la seva eficàcia, l’automedicació amb antibiòtics és un problema greu pel sistema sanitari ja que pot generar poblacions de bacteris resistents a aquestes substàncies transformant-les en ineficaces. D’altra banda, els antibiòtics no serveixen per a les infeccions virals que són produïdes per virus que no es poden combatre amb antibiòtics.

Per tant, doncs, els antibiòtics s’han d’usar de forma controlada per un especialista en salut. Per exemple, no es poden combinar amb begudes alcohòliques ja que en podríem potenciar els seus efectes adversos. Tot i això, com ja hem dit, hi ha un abús d’antibiòtics per a malalties no infeccioses o no provocades per bacteris (refredats o grips) o també un mal ús ja que no es completen íntegrament els tractaments. Tot això pot provocar l’aparició de poblacions bacterianes resistents. Això es dóna quan una petita població de bacteris es fa resistent a un determinat antibiòtic i es pot multiplicar i la població resistent cada vegada serà més gran amb possibilitat que s’estengui a tota la població i l’antibiòtic en qüestió no sigui mai més eficaç.

Però, quins són els mecanismes que poden convertir un bacteri en resistent ? 1) La inactivació o modificació del fàrmac. 2) La modificació del lloc on l’antibiòtic s’uneix al bacteri. 3) L’alteració del metabolisme de l’antibiòtic que fa que s’elimini de manera més ràpida de l’organisme. A vegades alguns d’aquests factors es donen simplement per atzar, però en molts casos el mal ús dels antibiòtics els poden potenciar i crear una població resistent d’antibiòtics que es pot anar passant a les progènia i estendre a la població.

Esperem que llegint aquest article entengueu millor què és un antibiòtic, per què serveix i com l’hem d’utilitzar. Com hem dit, el millor és que confiem plenament amb el que ens diguin els metges per tal de fer-ne un bon ús i evitar l’extinció d’una de les millors eines terapèutiques de les últimes generacions. Sense antibiòtics retrocediríem en els avanços científics que s’han fet al llarg de dècades i canviaríem la nostra forma de viure i combatre les infeccions.

 

 

Altres articles de Arnau I Georgina

1 Comentaris

M

Marisol

Igualada

2 de març 2017.10:38h

Respondre

Com sempre un article científicament impecable ! El tema ens toca a tots molt d’aprop , encara que per bona salut en aquests moments no haguem de prendre antibiòtics. Els microbis fan de les... Llegir més seves i tots/es coneixem algun cas proper difícil, algun amb mal final. És per això que agraeixo tan boca explicació, ens faciliteu la feina als professionals de la salut que estem cada dia ”a primera línia” des dels centres d’atenció primària.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.