Dimarts, 2/12/2014
2358 lectures

Un dia en què tots parlem de ciència

El proper diumenge 14 de desembre se celebrarà La Marató dedicada a les malalties del cor. Com cada any, en un sol dia s’ajuntaran el món científic, el món sanitari i la gent anònima. Com en cada edició, els científics s’explicaran, els metges mostraran exemples i la gent entendrà. Fins i tot, molta gent col·laborarà fent una trucada, enviant un missatge o comprant un CD de música. Des de la humilitat d’aquesta columna d’opinió volem felicitar tots els organitzadors per fer un treball fantàstic any rere any despertant l’interès de tothom.

Però… és suficient un simple dia a l’any on científics, metges i la gent parlin de ciència? Rotundament NO. Desafortunadament, la nostra societat és pobra científicament parlant. Hi ha una distància insalvable entre científics i la gent externa al món científic, però també hi ha una distància considerable entre científics i metges. Cadascú segueix el seu camí sense massa sinergia i això no és gens bo per al futur de la ciència i la societat.

La gent veu els científics com a persones que fan coses estranyes i que no entenen. Els científics se senten aïllats i sols ara que les ajudes econòmiques són més escasses. La comunicació entre metges i científics no és del tot fluïda i la translació de recerca bàsica a medicina moltes vegades és inexistent. A part de La Marató poques persones saben dir altres alternatives per ajudar la ciència i pocs projectes són compartits entre metges, científics i societat.

Cal una renovació i cal que les tres parts es mullin. Els científics, mitjançant xerrades o programes televisius, han de ser capaços d’explicar el que fan de manera entenedora i transformant la seva passió en una admiració de tothom. En aquest sentit, tot i que existeixen iniciatives (xerrades, portes obertes...), no arriben a la societat en general. D'altra banda, calen projectes comuns entre hospitals i centres de recerca, els metges i científics han de parlar constantment i sobretot s’han d’ajudar. Per potenciar aquest fet, els últims projectes que ha presentat la Unió Europea prioritzen aquesta ciència translacional. Per últim, si la gent entén el que fem els científics, veu que la ciència acaba millorant la medicina i li dóna importància, segur que s’interessa a participar i col·laborar activament no només un dia.

Des d’aquesta columna d’opinió us acostarem la ciència: intentarem mostrar com és i us farem arribar de manera simple els últims descobriments o temes d’actualitat. Perquè funcioni, ens agradaria molt tenir el vostre feedback, en forma de comentaris o fins i tot preguntes perquè les puguem desenvolupar. Acostem la ciència i esperem que us arribi.

10 Comentaris

T

Teresa R

14 de desembre 2014.23:35h

Respondre

M’encanta la iniciativa! Esperant els els vostres articles :)

J

Joana Guerra

Sant Pere de Ribes

14 de desembre 2014.15:14h

Respondre

Molt bona iniciativa i molt interessant! Sou uns cracks! Us seguire amb moltes ganes! ;)

e

esteve plana

camprodon

14 de desembre 2014.10:48h

Respondre

Molt interessant. Felicitats per la proposta! La ciència necessita projectar-se cap a la societat. Si la gent no coneix el que s’està fent o bé no se sap explicar allò que s’està fent tampoc... Llegir més veu la necessitat de destinar-hi finançament. Els polítics apart... aquests mai s’enteren de la pel.lícula per bé que s’expliqui.

B

Berta C.

camprodon

3 de desembre 2014.13:58h

Respondre

Excel.leeeeeent! Felicitaaaats! Us seguiré amb atenció:) admirable la vocació que teniu pel q feu i per anar més enllà! Bona lluitaa

J

Jordi

Dublin

2 de desembre 2014.18:54h

Respondre

Endavant!!!! Seguiré els vostres articles i respostes!!

D

Daniela

Bratislava

2 de desembre 2014.18:26h

Respondre

Molt bona idea, seguire els vostres articles!!!

M

Montse

Camprodon

2 de desembre 2014.14:16h

Respondre

Felicitats!!!!Hos seguirem els vostres articles.

M

Montse

Camprodon

2 de desembre 2014.14:12h

Respondre

Mol interessant.Seguirem els vostres articles.Felicitats

J

Judit

Camprodon

2 de desembre 2014.13:26h

Respondre

Fantàstic! Molt bona iniciativa :)

P

Pol Margalef

Londres

2 de desembre 2014.10:28h

Respondre

Molt interessant. Seguirem atents als vostres articles.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.