Dimecres, 3/5/2017
1810 lectures

La vegueria litoral

Quan tens fills petits, a vegades resulta molt difícil treure temps per escriure ni que sigui quatre ratlles, com en aquesta ocasió. Per aquesta raó i aprofitant la recent creació de la Vegueria del Penedès, aquest cop he fet un mapa, que em resulta més fàcil de produir que un text. A més, esperava que el mapa m'ajudés a entendre com s'organitza aquesta regió, almenys, pel que fa a la població que és la variable amb la qual he fet el mapa.

El mapa que podeu veure és una representació de la població de cada municipi de la vegueria. En aquest cas, cada petit puntet representa 10 persones.
Així, el mapa mostra quins són els municipis que més població acumulen. A simple vista es destaquen els nodes territorials de les capitals de comarca amb el seu entorn urbà. També, s'intueix algun corredor (AP7/N340) dels que constitueixen eixos sobre els quals s'acostuma a desenvolupar el poblament. I també s'aprecia la zona sud de l'Anoia, de vocació més metropolitana (al límit amb la segona corona metropolitana). Però per sobre de tot, es destaca la urbanització dels municipis litorals. El litoral és la unitat territorial més poblada de la vegueria del Penedès, que a més constitueix pràcticament un continu físic urbanitzat.

De fet, la vegueria del Penedès està formada per 72 municipis però gairebé la meitat de la seva població viu als només 7 municipis costaners, els més allunyats de l'Anoia.

Aquests 7 municipis litorals (El Vendrell, Calafell, Cunit, Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Sitges) acumulen el 45,3% de la població de la regió.

Si l'organització en vegueries mai s'arriba a constituir administrativament, les anteriors dades de població fan pensar que, d'entre les polítiques públiques que aquesta nova vegueria haurà d'emprendre, les que tinguin a veure en gestió turística i del litoral segur que seran de les més destacades.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.