Divendres, 8/11/2013
1756 lectures

Les defenses

Arriba el fred i comencen els constipats, la grip, la tos, la febre...Ens posem malalts. A la llar d’infants els nens cauen com mosques, l’un darrere l’altre. Hi ha contagis i els sistemes defensius treballen tant com poden. Sembla que tot vagi malament, oi?

Fixem-nos-hi. La pell i les mucoses són les fronteres que protegeixen el cos de la invasió externa. Per l’homeopatia les reaccions del cos a través de la pell i de les mucoses són benignes, és a dir, generalment mostren el bon funcionament del sistema defensiu perquè reacciona cap a fora i no cap a dins. En altres casos, com en inflamacions internes d’òrgans o en altres malalties com la necrosi, l’energia del cos s’expressa cap a dins. Molta gent diu: “Te la malaltia a dins".

També tenim un sistema de defensa interna a través dels limfòcits, macròfags, etc... És un sistema complicat i perfecte a la vegada que actua quan la primera línia de defensa (la pell i les mucoses) ha fallat i els virus o les bactèries han penetrat dins el cos.

Molts biòlegs diuen que els nens que estan en contacte amb animals o que viuen al camp tenen unes defenses millors, per què? Prenen més medicaments? Viuen en un ambient més asèptic? No, el contrari, viuen en un ambient més hostil. Les defenses han d’actuar més però les cèl·lules internes recorden els virus i les bactèries contra els que han lluitat: els seus soldats estan més ben entrenats.

Ara que s’apropa l’hivern què necessitem per millorar les defenses? En primer lloc cal que les tinguem disponibles i que no estiguin sobrecarregades de feina innecessària. Hem de tenir l’energia suficient perquè puguin fer la seva feina. Això vol dir que cal evitar els àpats excessius, el consum de tòxics (tabac, alcohol, etc.) i no hem d’abusar del sucre, la grassa saturada o la cafeïna. A més, hem de procurar fer exercici i menjar molta fruita i verdura.

Què hem de fer quan apareixen els primers símptomes del constipat com la tos o els mocs? Mirar si anem bé del ventre, menjar només fruita o sopes vegetals, suprimir els aliments que produeixen més mucositat (làctics i farines refinades) i descansar tant com el cos ens demani.

En general el propolis i l’equinàcia són uns bons estimuladors de les defenses. Si hi ha tos seca podem prendre xarops o extractes d’eucaliputs, de pi, de malva o de plantatge perquè ens ajudin a transformar aquesta tos seca en tos productiva de mucositat i així surti cap a fora. L’aigua calenta i la freda ajuden a equilibrar la temperatura corporal: el cap ha d’estar fred i els peus calents. Els draps freds a la panxa són bons per fer baixar la febre. La tos no sempre millora per estar abrigat i en llocs calents, cal observar-la, en ocasions això pot fer-la empitjorar.

És obvi que els virus i les bactèries són els responsables d’aquestes molèsties, però no només cal matar el bitxo, també cal crear un terreny on no hi pugui viure. Tots ens nens de la llar d’infants, així com tots els treballadors d’una oficina, estan exposats a les mateixes fonts de contagi, però no tothom agafa el virus.

Tal com va dir Lao Tse en el Tao Te King: "Resol el problema quan és petit, si el deixes créixer ja no podràs”. Aquest és el poder de les defenses: resolen un petit problema de salut abans que es faci gran.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.