Dijous, 24/9/2015
1332 lectures

Hi ha dietes per a tots els gustos: vegetarianes, ovo lacto vegetarianes, veganes, macrobiòtiques, amb sal, sense sal, amb gluten, sense gluten... per a celíacs, per a diabètics, per a hipertensos... 

Amb una visita a un gran supermercat n’hi ha prou: per viure amb salut, he de menjar tot el que hi ha a les prestatgeries? 

Això sembla, si tinc en compte que en una superfície de 4.000 metres quadrats hi pot haver fins a 5.000 articles diferents i tots estan comercialitzats sota l’hipotètic lema: “sóc el millor i sóc necessari per a la teva salut”. 

En pocs anys hem passat de comprar a l'engròs a la botiga de la cantonada, on coneixíem al botiguer i la seva família, a haver d’agafar el cotxe, posar una moneda en un carret i recórrer diversos quilòmetres de passadissos amb prestatgeries plenes de productes envasats, molts dels quals inútils i fins i tot nocius per a la nostra salut. 

Amb les teràpies passa una mica el mateix. Visito un portal de teràpies i n’hi surten més de cent. Per aprendre-les totes, hauria de fer deu cursos cada any durant deu anys, tot i que alguns d’aquests cursos duren tres o quatre anys... El cas, que sento que cada dia sóc més ignorant. 

Em pregunto com aconseguir una visió en perspectiva d’aquest món terapèutic.

Classifiquem les teràpies del supermercat:  

  1. Auto-teràpies, auto-ajuda. Les que la persona fa ella sola: respiració, descans, exercicis, ioga, meditació, alimentació, caminar, hidroteràpia, fang, naturopatia, arts marcials, biodança, risoteràpia, etc.
  2. Teràpies manuals. Les que faig jo al pacient, és a dir, les que fa el terapeuta  quan treballa en benefici del pacient: massatge, reflexoteràpia, quiropràxia, kinesiologia, acupuntura, shiatsu, osteopatia, etc.
  3. Les de grup, equip o mirall. En les quals hi ha un treball mutu: Tractament de l’estat d’ànim, suport emocional, flors de Bach i Aim, saber escoltar, saber preguntar, teràpia gestalt, homeopatia, saber acompanyar un procés, intel·ligència emocional, psicologia, etc.

Davant de tot això, quina és la millor teràpia? Això seria com preguntar-se quina és la millor dieta: depèn del teu gust i necessitat. Al mercat hi ha de tot, per tant compra el que t’agradi, el que necessitis, i deixa la resta, com si estiguessis dinant en un bufet. En tema de dietes, jo he optat per l’ovo lacto vegetariana, és la que m’ha fet qui sóc avui, mentre en tema de teràpies, les que a mi em van bé són les manuals (quiromassatge, kinesiologia, quiropràxia, i també homeopatia, teràpia gestalt...) són les que practico i ensenyo des de fa 35 anys, i em funcionen!

Però cadascú ha de trobar les seves. Jo et convido a escollir la que més t’agradi, com als supermercats. Però vigila amb les ofertes, tal com els supermercats rebaixen el preu dels aliments a punt de caducar, al món de les teràpies, en certa mesura, això també passa.

Altres articles de Angel Sanromà

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.