Dissabte, 22/11/2014
1367 lectures

Explicar-se millor

Ja fa dies que ens anuncien una visita de Mariano Rajoy a Barcelona. El calendari no podia ser més oportú: amb una mica de sort, gairebé podrà coincidir amb la interposició d’una querella contra el president de la Generalitat i dues conselleres, querella promoguda pel fiscal general de l’Estat, és a dir, per un alt càrrec designat pel govern central. Així, doncs, l’oferta de diàleg és evident...

Hi ha una cosa, però, que m’ha cridat l’atenció. Se’ns diu pels mitjans que el president del govern espanyol ve a Catalunya «per explicar-se millor». No es refereixen a la querella, no ―que és una explicació francament aclaridora―, sinó a un «dèficit de comunicació» que impedeix que els catalans ens fem càrrec amb precisió de la bona voluntat que ens arriba de Madrid. El problema, doncs, no és el missatge, sinó la manera de transmetre’l: com que és evident que no els acabem d’entendre bé, potser una visita personal i una exposició més directa dels arguments del PP permetran captar això que ara se’ns fa tan difícil d’entendre.

La veritat és que l’excusa de l’«explicar-se millor» ja fa temps que contamina tota la nostra política, catalana i espanyola. Quan un partit perd les eleccions, no és que tingui mal programa o mal candidat sinó que, simplement, no s’ha sabut explicar com calia. Quan qualsevol projecte no aconsegueix l’adhesió que es demana de la gent, no és que sigui dolent o inoportú, sinó que els responsables d’explicar-lo no ho han sabut fer d’una manera adequada. La frase, doncs, ha fet fortuna i serveix per a tot. I cal convenir que ha estat tota una troballa, perquè evita la més petita dosi d’autocrítica i estalvia buscar la culpa del que passa en els seus promotors. L’excusa, certament, no arriba a l’extrem de considerar que els destinataris som una colla de rucs que no arribem a apreciar les meravelles del producte, però poc se’n falta. Allà on no arribi la nostra limitada comprensió, ja arribarà la bona voluntat del polític de torn, que es carregarà de paciència i repetirà un cop més allò que ja hauríem d’haver comprès sense problemes a la primera de canvi.

Conclusió, doncs. No és que el govern del PP no comprengui el que està passant a Catalunya. No és que no vulgui acceptar el nostre punt de vista. No és que no ens faci cap oferta mínimament satisfactòria, que els catalans puguem escoltar com una via de solució dels nostres problemes i de les nostres aspiracions. No és que ens tracti a baqueta i ens martiritzi amb tot l’aparell de l’Estat i la caverna mediàtica madrilenya. No: el problema és que les coses no s’han explicat prou bé, cosa que sembla insinuar una crítica velada a Alícia Sánchez Camacho, encarregada directa de fer-nos-ho entendre. Així, doncs, com que les coses són així, vindrà Rajoy en persona i ens ho explicarà com cal, de manera que fins i tot nosaltres serem capaços d’entendre-ho. Santa innocència...

Altres articles de Antoni Dalmau i Ribalta

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.