TORNAR

Carta oberta als departaments d'Ensenyament i Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Igualada

societat
Dimecres, 5 febrer 2020. 08:30. Comissió mediambiental de l'Institut Pere Vives Vich

L'Institut Pere Vives Vich és el que té més alumnes de la ciutat però, tot i això, encara té alguns problemes que, tot i ser fàcils de resoldre, no són atesos. Un d'aquests problemes el trobem en el reciclatge. A l'hora del pati les alumnes podem llençar els embolcalls dels entrepans, sucs o els paquets de les galetes a les escombraries. Aquí no hi ha el problema, el problema és que no els podem llençar com desitjaríem. Tot va a la mateixa paperera, no en tenim cap per reciclar! 

Un institut és el lloc on se'ns educa, on se'ns ensenya a ser persones. És impensable, doncs, que no es puguin reciclar ni els embolcalls, ni els fulls de classe ni cap altra mena de residus reciclables. L'institut, a començaments de curs, ja va demanar a l'Ajuntament disposar d'aquestes papereres en diverses ocasions i, des de la comissió mediambiental, ens volem sumar a la demanda. Es tracta de les “papereres de paper i cartró i envasos de medi ambient” que es poden demanar l'Ajuntament de forma gratuïta des dels centres educatius, entitats, associacions sense ànim de lucre i equipaments del municipi. Aquesta setmana ens han comunicat l'arribada d'una part de les que vam demanar. Ens agradaria saber quan arribaran la resta. Esperem que abans que acabi el curs hagin arribat... L’Ajuntament d’Igualada culpa a la Diputació de no tenir les papereres i la Diputació diu que és matèria de l’ajuntament municipal tenir-ne. No es pot entendre com dues institucions públiques, que haurien de tenir vocació de servei públic, dirigides per polítics es dediquin a passar-se els problemes com si fos un partit de ping-pong. A més a més, són els mateixos polítics que després, sobretot en campanya electoral, s’omplen la boca parlant de reciclatge, medi ambient i canvi climàtic. Aquests són els polítics que, amb els diners de tot Igualada no es poden permetre pagar unes papereres que costen uns 2,5€; perquè es veu que no és competència de ningú. Volem ser ciutat universitària, tenir un campus, pisos d'estudiants però no tenim diners o ganes de gestionar que un institut públic, amb més de 800 alumnes, pugui reciclar. Exigim a l'alcalde Marc Castells, al regidor de sostenibilitat i mobilitat Miquel Vives, la cap de departament de medi ambient  i a la regidora de Joventut, Ensenyament i Universitats Marisa Vila que donin la cara i expliquin els motius pels quals no podem disposar de papereres de reciclatge. Els diners no ens serveixen d'excusa perquè, sembla que, com a ciutat, ens podem permetre el luxe de tenir tobogans i pistes de gel durant més d'un mes que, entre moltes d'altres coses, suposen una gran despesa energètica.

La nostra comarca produeix més residus per habitant que la mitjana de Catalunya i estem a la cua en temes de reciclatge, només un 19% dels residus es separen en els contenidors de paper, vidre i plàstic, 18% menys que la mitjana. Posar-se les piles en temes de reciclatge també és millorar la societat des de la base, des de l'educació. És l'eina més potent que tenim, i veient el futur que ens espera, fomentar el reciclatge en les joves dels instituts no ha de ser una voluntat sinó una obligació.

Només demanem tenir contenidors per a poder reciclar els papers i els plàstics al pati i a les classes, perquè no podem demanar que les alumnes reciclin si no n’hi ha. Nosaltres ja ens encarregarem de reduir els residus i proposar alternatives als alumnes que ja estem treballant. Des de l’institut, i sobretot, des de la comissió mediambiental, estem buscant alternatives per fer contenidors per reciclar però aquesta feina no ens pertoca a nosaltres. És la feina de l’Ajuntament. Apostar pels joves no es fa en campanya o en paraules. Es fa amb fets. Esperem pacientment la vostra resposta, des de començaments de curs.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.