TORNAR
PUBLICITAT

Contra el polígon de Can Morera

economia
Dijous, 14 febrer 2019. 15:00. Comissió Permanent Comarcal de l’Anoia d’Unió de Pagesos
PUBLICITAT

Representants d'Unió de Pagesos de l'Anoia, juntament amb els d'Agricultura a la comarca i a la Catalunya Central, ens vam reunir fa poc amb el responsable de la modificació del Pla director urbanístic de la Conca Òdena, Josep Armengol, subdirector general d'Acció Territorial i de l'Hàbitat Urbà. L'objectiu de la trobada era, d'una banda, conèixer de primera mà l'estat del projecte, l'abast i la tramitació; i de l'altra, exposar el posicionament del sindicat respecte d'aquest projecte.

L'argumentari bàsic defensat per Unió de Pagesos se sustenta en bona part en el que fa seu el mateix Departament, si més no sobre el paper: el creixement continu de trames urbanes existents,donar continuïtat a les trames existents ino crear nous nuclis i aprofitar les infraestructures existents. Si ens fixem aquests objectius, el Polígon de Can Morera no tindria raó de ser, ja que no deixa de ser un bolet planificat (per utilitzar alguna paraula) enmig d'una zona on no hi ha continuïtat de trama urbana ni d'industrial, on no hi ha cap servei que actualment pugui facilitar la implantació del macropolígon que es pretén fer (llum, aigua, comunicació...) i que no aprofita infraestructures existents.

D'altra banda, i fent memòria, no es justifica cap dels arguments previst en el mateix pla director per poder-lo tirar endavant; el pla justificava aquesta ocupació urbanística amb l'arribada de l'Eix Transversal Ferroviari i amb un fort increment de la població, i cap d'aquestes circumstàncies es preveu que es compleixin a mig termini.En aquest punt cal recordar que a la nostra comarca ja tenimactualment sòl industrial lliure (unes 200 hectàrees), i polígons completament buits (com els Plans de la Tossa). Per tant, l'argument de la falta de sòl industrial es una fal·làcia en si mateix.

També es prou interessant fer un repàs de memòria històrica: la zona que es pretén hipotecar, Can Morera, no deixa de ser per l'interès especulatiu. Al nostre parer, la planificació que es fa des de l'Administració hauria de quedar per sobre de tots aquests interessos i fer una aposta decidida per la planificació amb majúscules.

Unió de Pagesos vol recordar que es parla de Can Morera i de l'espai rural com si en aquest espai no hi hagués res, com si fos terra erma, com si no hi haguessin més de 70 famílies que actualment hi viuen. De fet, la sola aprovació del document farà que les famílies i les empreses agropecuàries que estan instal·lades en aquest entorn, vertebrant el territori, i que ens ofereixen productes propers i de qualitat, entrin en una etapa d'incertesa i recessió;es destruirà teixit productiu primari i ocupació.

No tot s'hi val a qualsevol preu, necessitem una bona planificació que permeti que la conca entri en una dinàmica de progrés per a tots, no pas d'especulació.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.