TORNAR

On és la democràcia? La Generalitat i els ajuntaments menyspreen el resultat de la consulta sobre el polígon de Jorba

societat
Dimarts, 18 gener 2022. 12:29. Jorba Reflexiona

El 20 de desembre passat, representants de Per la Conca, Jorba Reflexiona, Salvem Can Titó i l’Associació de Veïns de l’Espelt es van reunir amb Isidre Gavín, secretari de Territori i Mobilitat, Antoni Massegú, director de Polítiques Digitals i Territori a la Catalunya Central i Josep Armengol, subdirector general d’Actuacions Urbanístiques. L’objectiu de la reunió (que feia cinc mesos que estava sol·licitada) era reclamar als responsables polítics de la Generalitat que impulsen el PDUAECO (el pla supramunicipal que s’està redactant per crear una gran quantitat de sòl industrial a la Conca d’Òdena) que tinguin en compte la forta oposició que ha trobat el pla entre la gent de la conca.

Per una banda, Josep Armengol, responsable tècnic del pla, va confirmar que ja havien hagut de retirar els possibles polígons a Can Titó i a Can Morera reduint així les hectàrees de sòl industrial previstes d’entrada. És prou conegut que els actuals ajuntaments de Vilanova i Òdena van aprovar mocions demanant que no es fessin aquests polígons.

Malgrat aquesta oposició, la Generalitat no ha volgut entendre que la població és contrària a omplir la Conca d’Òdena de grans superfícies industrials i ha continuat redactant un pla que ara afecta, en principi, dues zones. Pel que fa a la zona de Cal Blasi, situada gairebé tota al terme de Jorba, el passat 24 d’octubre l’ajuntament d’aquest municipi va convocar una consulta per saber si els veïns del poble eren favorables al polígon projectat. La resposta va ser un no aclaparador (gairebé el 85%). Des d’aleshores, la Generalitat encara no s’havia manifestat sobre com actuaria davant d’aquesta negativa. Va ser en aquesta reunió que Isidre Gavín, com a polític responsable del pla, va reconèixer que el polígon de Jorba continua en el pla que s’està redactant. Per justificar-ho va afirmar que era un projecte de país i va dir que eren conscients que no podia agradar a tothom, però que sis dels set alcaldes de la Conca els havien demanat de seguir endavant.  Només una alcaldessa no va fer aquesta petició.

Per tant, hem constatat que aquests alcaldes consideren que poden actuar contra l’opinió d’una majoria claríssima de veïns i que al departament que dirigeix el vicepresident Puigneró això li sembla bé. També hem constatat la hipocresia de l’ajuntament de Jorba, que va aprovar una moció per reclamar a la Generalitat que tingués en compte els resultats de la consulta, però que, alhora, demana junt amb els altres alcaldes que el polígon continuï a la planificació. Durant els intents de redacció del pla, la població dels tres municipis afectats s’ha mostrat contrària als nous polígons, de manera que els alcaldes que demanen que es continuïn planificant actuen a consciència contra la voluntat popular, cosa que tard o d’hora els passarà factura.

L’altra zona afectada és a l’aeròdrom d’Òdena, però el mapa detallat de l’afectació encara no s’ha fet públic i no ens el van mostrar amb l’argument que estava en la fase de redacció. Els veïns d’Òdena no el coneixen. Josep Armengol va puntualitzar que l’extensió total de la versió actual passava de les 200 hectàrees.

En la part final de la reunió les entitats vam esbossar algunes de les necessitats de la Conca d’Òdena que no aborden ni la planificació vigent ni el pla que estan redactant. Els mateixos responsables del pla van reconèixer que el pla director vigent a la Conca d’Òdena (redactat per ells mateixos), estava mal fet i que, per tant, les seves previsions no es complirien mai. Però aquest no és l’únic error greu de planificació que haurem de lamentar els habitants de la conca en el futur, ja que el pla que redacten no incorpora els nous parcs eòlics i solars ni les línies de molta alta tensió que ja estan sortint a exposició pública. Van admetre que era cert, però que allò era cosa d’un altre departament.

Després d’aquesta reunió, la nostra confiança que la Generalitat sigui capaç de planificar el territori de la Conca d’Òdena segons les necessitats que tenim per afrontar el futur és nul·la. Per això les entitats contràries al PDUAECO ens estem preparant per continuar la lluita en tots els àmbits on calgui per tal d’aconseguir que es retiri el pla i es faci una nova planificació més adequada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.