TORNAR

En el marc de la celebració del Dia Internacional de la Infermeria

Salut
Dilluns, 14 maig 2018. 12:45. Núria Forn i Vilamajó. Equip d’Atenció Primària Santa Margarida de Montbui

Actualment gairebé hi ha tants dies a l’any com dies internacionals o mundials.

Per què necessitem celebrar tantes coses? No tinc la resposta. Segurament hi ha una resposta per cada dia mundial.

Ara però, vull explicar i commemorar el Dia Internacional de la infermera.

 

Per què es va triar el dia 12 de maig?

El 12 de maig de 1820 va néixer a Anglaterra Florence Nightingale i va morir el 1910 als 90 anys. Filla d’una família ben posicionada, va tenir una educació molt acurada per l’època. Tenia molt interès per ser infermera i per aquest motiu va cursar els estudis anglesos i després va viatjar a diferents països per millorar i consolidar la professió. Va anar com a infermera a la Guerra de Crimea, on li van reconèixer a nivell mundial la seva tasca. Li deien “La dama de la làmpada”, ja que anava durant les nits amb una làmpada per vigilar i cuidar els ferits. Amb l’experiència de la guerra va començar a escriure i teoritzar sobre les “cures d’infermeria”. A part d’infermera, i escriptora, va fer amplis estudis estadístics. Està considerada com la pionera de la infermeria moderna i de grans canvis sanitaris. Va instaurar i promoure escoles d’infermeria professionals, primer a Anglaterra i després es van estendre a altres llocs del món. De les moltes aportacions escrites, una de les que més agrada i que intento no oblidar és: “L’important no és el què ens depara el destí, sinó el què nosaltres en fem d’ell”. 

 

Per què val la pena seguir celebrant el dia de la infermera?

Des d’aquella època el món de la salut ha avançat i ha canviat molt. A Catalunya podem dir que tenim un bon Sistema de Salut.

La infermeria s’ha professionalitzat i des de fa anys es necessiten estudis universitaris per exercir-la.

També hem vist com en els últims anys s’han ampliat les especialitats d’infermeria, màsters i postgraus. Actualment hi ha set especialitats que es poden cursar després d’obtenir el grau, una d’elles és l’especialitat d’infermeria familiar i comunitària.

Quan vaig decidir estudiar infermeria tenia clar que volia “ajudar a millorar el món” Era molt il·lusa i jove.

 

Què fem els professionals d’infermeria a l’atenció primària?

Com a infermera de família d’Atenció Primària, les que treballem als centres d’atenció primària (CAP), vull fer un recordatori als ciutadans de tot el què la infermera pot contribuir per mantenir, restablir i recuperar la salut, en persones de totes les edats:

- Prevenció promoció de la salut: educar hàbits saludables: higiene, alimentació, alcohol, tabac, drogues, exercici... Potenciar i recomanar la vacunació a totes les edats segons el calendari establert pel Departament de Salut.

- Atenció durant la malaltia: atendre les “cures” i tècniques per ajudar al diagnòstic i seguiment de les diferents malalties agudes o cròniques.

- Atenció domiciliària: una part molt important de la nostra tasca la desenvolupem als pacients que per la seva condició no es poden desplaçar al CAP. Disposem d’un programa d’atenció domiciliària per fer un seguiment d’aquests pacients.

- Atenció a la cronicitat: actualment amb l’envelliment de la població ens trobem cada cop més pacients amb patologies cròniques o amb malalties avançades. És necessari que puguem garantir l’atenció adequada d’aquests pacients, mantenint la seva autonomia el màxim temps possible i acompanyar-los  a fases avançades de la seva malaltia. La infermera d’atenció primària és clau en aquestes situacions, tot un repte de futur.

- Atenció Comunitària: programes coordinats amb altres entitats educatives, socials, ajuntaments, associacions... Programa d’educació i salut, Programa Salut i Escola, Programa Pacient Expert Catalunya ® amb malalties cròniques, grups psicoeducatius per atendre malalties mentals... entre d’altres.

- Respectar i ajudar a mantenir i a millorar el medi ambient: clau per millorar la salut de la humanitat.

Per tot plegat hem de reconèixer que s’ha evolucionat molt, però ens queda molt camí per fer.

Per tot el que hem fet i el que encara ens queda per fer, val la pena continuar commemorant el Dia Internacional de la Infermeria.

 

Núria Forn i Vilamajó

Institut Català de la Salut

Equip d’Atenció Primària

Santa Margarida de Montbui


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.