TORNAR

Les oportunitats d’un gran polígon a la comarca

economia
Dijous, 16 maig 2019. 13:00. Joan Domènech, president de la Unió Empresarial

La Unió Empresarial de l'Anoia treballa per millorar la competitivitat de les empreses i dinamitzar l'economia de la comarca. Aquesta és la nostra Màxima i en aquest sentit,
amb l'objectiu de promocionar i reactivar econòmicament la comarca, apostem per què l'Anoia sigui un territori universitari, amb centres formatius i tecnològics d'important especialització, generant prestigi i fent que els joves s'interessin; un territori on el Talent sigui un dels actius més preuats; un territori atractiu pel turisme i que convidi a conèixer el nostre patrimoni cultural i industrial; on es gaudeixi de bona qualitat de vida, treballant i estudiant, al costat de casa. I evidentment, des de l'entitat treballem per aconseguir que l'Anoia es diferenciï per ser un territori amb sòl industrial, un territori atractiu per les empreses dels diferents sectors econòmics.  

Una de les principals fortaleses que tenim a l'Anoia és la nostra ubicació geogràfica, al bell mig de Catalunya. La nostra posició ens fa ser a prop de tot arreu amb una situació
excel∙lent en relació a les principals vies de comunicació per carretera (A‐2, Eix Diagonal, Eix Transversal), ben situada respecte a les principals infraestructures logístiques de Catalunya (port, aeroport i estacions AVE) i lluny de les congestions que pateix l'àrea metropolitana. Aquesta situació privilegiada és una oportunitat que ens ha de fer altament competitius i l'hem d'aprofitar, per estimular el creixement empresarial.  És innegable que estem en un moment en què les grans empreses busquen sòl industrial amb parcel∙les de gran superfície, i així es constata des del govern català. Els polígons a la zona metropolitana s'estan esgotant (Martorell, Abrera...), i les empreses ja comencen a mirar més enllà, interessant‐se per zones ben comunicades com l'Anoia, Penedès, Garraf o Bages. Des de la UEA creiem que és vital que el territori aposti per una zona d'activitat econòmica de gran format. De fet, és una reclamació que des de la UEA sempre hem fet i seguim fent. Som conscients que la comarca té una oferta de 753 hectàrees distribuïdes en 16 municipis i 47 polígons industrials, segons dades presentades al document Empresa i Progrés del 2017, elaborat per la UEA.

Són moltes zones industrials, però totes amb parcel∙les petites. És important cuidar, mantenir i millorar els polígons industrials existents, però també hem d'apostar per noves zones industrials, sobretot si ofereixen grans parcel∙les, sigui quina sigui la seva ubicació, en qualsevol dels 33 municipis. Aquest polígon de gran format, no ha de substituir cap polígon existent sinó que ha de complementar‐los, i ser el lloc per emplaçar empreses que necessitin espai, que necessitin milers de metres quadrats per desenvolupar la seva activitat. I és que disposar d'un polígon industrial de gran format significa diferenciació respecte els territoris veïns, creació de nous i nombrosos llocs de treball, atracció de noves
inversions, i convertir‐nos en un referent i pol d'atracció per a empreses més petites, auxiliars d'aquestes. Tot plegat dinamitzaria la comarca econòmicament diferenciant‐
la i posicionant‐la a nivell de Catalunya.  La reactivació industrial és un dels objectius prioritaris de l'entitat i en aquest sentit celebrem que per primera vegada hi hagi consens polític, amb l'acord de set alcaldes anoiencs de sensibilitats diferents, per establir les bases perquè hi hagi zones industrials de gran format a l'Anoia. No obstant, és important que la ciutadania sàpiga la importància d'aquesta nova zona industrial, el perquè d'aquests consens, les oportunitats que ens aportaria a la comarca a nivell empresarial i econòmic. Ara és el moment, hem d'aprofitar aquest tren i no deixar‐lo passar.


4 Comentaris

R

Raphanus brassica

Igualada

21 de maig 2019.14:13h

Respondre

Val molt la pena recordar l’article d’Alfons Recio del 2016 sobre les localitzacions estratègiques http://anoiadiari.cat/alfons-recio/igualada-altres-localitzacions-estrategiques-provocant/... Llegir més ”La lògica del pensament que ressalta les localitzacions estratègies és una lògica passiva que espera que, donada una localització, les inversions comencin a arribar des de fora i que el que cal, per tant, és oferir més sòl industrial al mercat.”.

P

Pandor

Igualada

17 de maig 2019.16:37h

Respondre

Quantes ha de paisatge destruirem, quanta riquesa rural es truncarà, quants llocs de treball reals de km0 hem d’abolir, per tal que aquestes megaempreses (majoritàriament sense necessitat de... Llegir més treballadors) s’estableixin a la Conca? Quin és el balanç? No parlem del FUM que ha de venir, sinó de les realitats que desapareixeran. I un cop des de la UEA parlin amb transparència dels pros i contres, avaluem-ho. Però mentrestant, val més pagès (boig) conegut que empresari (savi) per conèixer...

J

Joan

Igualada

16 de maig 2019.16:19h

Respondre

Un polígon industrial de grans dimensions requereix de transport ferroviari per al transport de mercaderies. Per tant el polígon no es farà en el seu lloc hi acabaran havent habitatges.

Tot te... Llegir més a veure qui va comprar els terrenys que es volen urbanitzar.

j

jb

Igualada

16 de maig 2019.14:20h

Respondre

Article fluix i enganyós. L’hi explico
Prenem l’exemple de Martorell que ens menciona. És un bon exemple ja que té una mida similar a Igualada i els índex sobre atur de Martorell són molt... Llegir més semblants als de la comarca del Baix Llobregat tal com passa amb Igualada i l’Anoia.
Doncs resulta que Martorell amb tota la seva indústria i oportunitats de trens que no va deixar escapar té un índex d’atur PER SOBRE el d’Igualada. Quan mirem l’atur per sectors, tant Martorell com Igualada concentren els parats (65% aprox) en el sector Serveis. Els parats del sector industrial representen poc, volten el 15%: 12,3 Martorell, 16,3 Igualada.
Vostè sabrà de quines oportunitats ens parla però no són pas de llocs de treball.
Altrament ens diu que els polígons de la zona metropolitana s’estan esgotant i no és pas obvi que sigui així. Aquesta afirmació ha d’anar acompanyada de dades.
Un altre dia parlarem de dinamització, que és l’argument que es va fer servir per justificar tots els polígons buits que tenim. Aquest discurs és molt fluix per representar el sector econòmic.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.