TORNAR

El pati del darrere (Carta al M.H. President Pere Aragonès)

societat
Dijous, 29 juliol 2021. 18:46. Carola Ribaudí

Molt honorable President, vostè ve a veure el que ha quedat després d'un incendi terrible. Terrible, però que hagués pogut ser-ho encara més, hagués pogut ser devastador. Però també hauria pogut anar millor.

Hagués pogut anar a millor perquè aquí som una comarca bastant oblidada. Sobretot pel que fa a l'entorn rural. Tenim un problema (segurament a tot Catalunya) pel que fa al valor que li donem a la terra, a la pagesia, a la zona agrícola, forestal. O en tot cas, acostumem a fer valdre allò que d'entrada ja el té: és bonic, interessant, històric. Està bé, suposo, però jo vull parlar de territori "normal". Una comarca com l'Anoia, normaleta, amb la seva capital, alguns pobles mitjanets i bastants de petits. Amb terreny agrícola, serralades de boscos, els seus rierols, corriols, força fauna... (ara no acabaria), però normaleta, al cap i a la fi. Però que sigui normaleta, no vol dir que hagi de ser el pati del darrere de Catalunya o de més enllà.

Aquí, a l'Anoia, a més a més d'aquest incendi ara tenim una altra amenaça. L'amenaça de l'incendi ja hi era molt abans que nosaltres arribéssim a aquestes contrades. És una amenaça natural. Ja estava en el contracte que això podia passar quan vam venir. Però l'amenaça que tenim ara és que ens fotreu el territori enlaire, empastifant-lo de centrals eòliques, centrals fotovoltaiques a dojo, menjant el territori, destruint-lo, com un foc fill de puta. Però amb corbata. I aquest sí que no hi era a les regles del joc. És que de fet, no hi ha regles en aquest joc (o hauria de dir negoci?) de la transició energètica pel que es veu. No ho sé, el Pla Territorial de Catalunya bé contempla planejaments urbanístics, hidràulics i molta altra planificació, marcs normatius... , jo no hi entenc, però... i en el tema de les renovables...? Ara sembla que tenim tanta pressa que és igual com es faci, però fem-ho.

Doncs permeti'm que li digui (jo, que no sóc experta de res), que així no. Que la transició energètica la farem, però ben feta. Surtin dels despatxos abans que tinguem les desgràcies a sobre, escoltin a la gent que viu a l'entorn rural i després podem començar, junts, a redactar les regles del joc.

I li proposo que la primera regla del joc sigui fer valdre la terra, la natura, sigui on sigui. I cuidar-la, perquè és com la mare, que només n'hi ha una. I si no la cuidem, ho paguem.

Recordo que quan vam restaurar la masieta en la que visc, l'ajuntament em va passar una normativa on, entre altres coses, s'hi llegia el color amb què podia pintar les finestres (ocres, verds, o color natural de la fusta). Em va semblar molt bé.
I ara, 20 anys després, com ha canviat la cosa tu... Només a Sant Martí de Tous hi ha un projecte d'una central fotovoltaica de 116 Ha. Em pregunto si els faran pintar les plaques d'algun color determinat.

Bé, doncs, de moment ho deixo aquí tot preguntant-me si serà vostè, M.H. President Aragonès, el que passarà a la història com el president de Catalunya que va permetre destruir el territori rural de Catalunya. Els que segur que haurien de passar a la història són les persones com els cossos de Bombers, ADF i voluntariat en general, que han ajudat al fet que l'incendi de la zona de Bellprat, Santa Coloma de Queralt, Sant Martí de Tous i Miralles no fos molt pitjor. Però sobretot, sobretot, cal recordar la gran tasca que van fer i fan sempre pagesos i pageses, per tal de preservar la terra.

Salutacions, Carola Ribaudí


6 Comentaris

C

Carola Vilanova

Igualada

31 de juliol 2021.09:56h

Respondre

Genial Carola! Gràcies.

D

David Ball

Igualada

30 de juliol 2021.21:37h

Respondre

Fantastic Carola, aixo ho hem d aturar costi el que costi.

D

Daniel

IGUALADA

30 de juliol 2021.19:19h

Respondre

Genial Carola!

D

Daniel Vaqués

IGUALADA

30 de juliol 2021.19:16h

Respondre

Milers de perjudicats econòmicament per els incendis, i els únics que no els hi toquen ni un € son els politics encarregats de gestionar i d’apagar els focs....
No anem bé...

ma-gloria-fustero-vidal

Ma. Glòria Fustero Vidal

Copons

30 de juliol 2021.12:44h

Respondre

Molt bé Carola, tant ben explicat que segur arribarà on ha d’arribar... Gràcies. ????????????

J

Josep

Òdena

30 de juliol 2021.11:50h

Respondre

L’arquitecte municipal no ens va firmar el permís per posar plaques solars a la teulada. En una casa en un entorn rural les plaques a contradirecció del pendent de la teulada no compleixen la... Llegir més normativa. Em sembla bé tot i que no podem posar totes les plaques que ens calien. Resulta, que a 500 m en línia recta de casa hi projecten una planta fotovoltaica de 150 ha. Cent cinquanta hectàrees. Potser hauré d’anar a dir a la Generalitat que les plaques les vull per fer negoci. Un veí hi té terres i tot i dir que NO, que les cultiven, les han encabit dins el projecte i si un cas ja les treuran. Aquesta és la realitat que visc jo. Ni més ni menys. Polítics, si passen aquestes coses i no les podeu adreçar ja podeu anar a pastar fang perquè no serviu per res.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.