TORNAR
PUBLICITAT

Salvem la Biblioteca de Calaf

cultura
Dissabte, 5 desembre 2020. 03:00. Plataforma Salvem la Biblioteca de Calaf
PUBLICITAT

Us fem saber que, si no hi fem alguna cosa, l'Ajuntament de Calaf ha comunicat que a finals d'any, deixarà de fer-se càrrec dela Biblioteca pública. La Biblioteca, situada a la planta baixa de l'Institut Alexandre de Riquer, ha estat oferint el seu servei ininterrompudament durant els darrers 25 anys, després que el 1997 la Caixa de Pensions va tancar l'antiga biblioteca del carrer de Sant Jaume. En aquell moment, a petició de l'Ajuntament,i de comú acord, el fons de la biblioteca es va traslladara l'Institut. La idea, segons consta en el conveni que es va signar l'any 1997, era mantenirobert el servei de biblioteca, de manera transitòria, fins que no estigués enllestit el projecte d'una nova Biblioteca municipal, amb edifici i entitat pròpia. Aquell projecte, 25 anys més tard, encara està en fase embrionària.

Durant més de 23 anys, la Biblioteca de Calaf ha estat oferint 20 hores setmanals d'atenció al públic en horari de tarda. La gestió diària ha anat a càrrec de l'Institut (amb la col•laboració de l'AMPA) i es finançavaamb aportacions anuals de l'Ajuntament de Calaf i també de tots els ajuntaments de la rodalia. Tot plegat ajudava a mantenir el cost de la bibliotecària, encara que d'una manera molt precària. De la resta de despeses (llibres, subscripcions, equipament tecnològic, neteja, calefacció etc.) sen'ha fet càrrec l'Institut, perquè des d'un bon inici ha consideratque aquesta fórmula de funcionament suposa un benefici per a tota la comunitat, no només per als estudiants. És evident que disposar d'una bona biblioteca a prop aporta un plus de qualitat al centre educatiu i a la vegada dona servei a tota la població.

La de Calaf és l'única biblioteca pública en 30 km a la rodona. És un espai polivalent, accessible, cèntric, molt digne, que permet la lectura de llibres i premsa escrita, la recerca i les consultes, accés a internet, suport a l'estudi,arxiu de publicacions de temàtica local, servei d'impressió, catàleg online,lloc de trobada, d'acollida, de socialització i d'integració, servei de préstec, club de lectura, espai d'exposicions, xerrades,debats i presentacions de llibres, equipament audiovisual, cinefòrums, etc. A partir del juliol de 2019, la gestió la farà directament l'Ajuntament, amb nous horaris i nou funcionament, amb un conveni amb l'Institut, que continuava aportant l'espai, el fons bibliogràfic, recursos informàtics i despeses generals. Passats 18 mesos, l'Ajuntament de Calaf decideix tancar la biblioteca, sense cap raó de pes que ho justifiqui i sense garanties de continuïtat, més enllà de l'anunci que no es pot anomenar biblioteca municipal.

Equipar, organitzar, catalogar, mantenir actualitzada i donar servei durant 25 anys a una biblioteca, encara que sigui modesta, ha suposat molts esforços, molta inversió de recursos i d'hores de treball. Tancar-la, abandonar-la i renunciar a donar el servei és una decisió equivocada, potser irreparable, poc respectuosa amb els usuaris i les persones que hi han treballat i per la trajectòria que l'avala.

Des de la Plataforma Salvem la Biblioteca de Calaf,no comprenem com l'Ajuntament es pot desentendre d'un servei de primera necessitat com és una (l'única) Biblioteca pública del poble.Cal que la població tingui coneixement d'aquesta barbaritat (tancar una biblioteca, avui, és una barbaritat!), que expressi la seva opinió, faci saber la seva voluntat i es faci escoltar la seva veu, per tal que els responsables municipals en siguin conscients, hi reflexionin i sigui possible evitar aquest tancament.
Demanem que no es tanqui l'actual Biblioteca fins que la nova no estigui a punt.

PUBLICITAT

1 Comentaris

R

Roser

El Bruc

5 de desembre 2020.09:05h

Respondre

Parleu amb Diputació, ells tenen la Xarxa de biblioteques municipals que funcionen molt bé i per habitants us en correspon una. Tant el Diputat de Cultura com la Gerent de les Biblioteques estan a... Llegir més l’Escola Industrial del c. Urgell de Barcelona, si últimament no hi ha hagut algun canvi. Però els localitzeu ràpidament. A més sonor localitzables.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.