TORNAR

Un 8,5% dels documents deixats en préstec a la Biblioteca Central, són digitals

La biblioteca igualadina ha superat els 24.000 carnets d’usuaris

cultura
Diumenge, 6 febrer 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Biblioteca Central d'Igualada ha donat a conèixer els números de l'activitat generada a l'equipament al llarg del 2021, unes xifres que, segons la direcció del centre, van apropant-se als d'abans de la pandèmia. Entre les dades ca destacar que durant l'any passat es van deixar uns 105.000 documents en préstec, un 9% dels quals han estat digitals, a través de la plataforma eBiblio.cat. Van fer ús del servei de préstec un total de 29.299 persones, un 47% més que el 2020. L'any passat unes 900 persones es van fer el carnet d'usuari de la biblioteca, i la xifra total ja arriba als 24.055 inscrits. El 2021 es van programar 220 activitats culturals.

"Malgrat la certa excepcionalitat de la situació de mica en mica la biblioteca ha anat recuperant la normalitat", han assenyalat des de la Biblioteca Central d'Igualada a l'hora de presentar les xifres d'activitat del passat 2021. "Les xifres d'ús constaten aquest elevat grau de fidelització dels usuaris de la biblioteca, que han continuat fent seu l'equipament", remarquen des del centre. Assenyalen que cal tenir en compte que, al llarg del 2021, "l'aforament a la Biblioteca ha estat limitat durant uns mesos, seguint amb els protocols sanitaris de la COVID, i la segona planta ha estat tancada un parell de mesos per obres de reforma."

Entre les xifres d'activitat cal destacar que es van deixar uns 105.000 documents en préstec al llarg de l'any, dels quals uns 9.000, un 8,57% eren en format digital, a través de la plataforma eBiblio.cat. Això suposa que es van prestar una mitjana de 366 documents al dia.

Des del centre també destaquen l'augment en un 47% respecte del 2020 dels usuaris del servei de préstec, que van fer servir 29.299 persones. Per franges d'edat, els adults d'entre 40 a 64 anys són els que més utilitzen el servei de préstec, i els joves d'entre 15 a 24 anys també han augmentat l'ús que fan d'aquest servei. També s'ha triplicat el préstec interbibliotecari, gràcies al qual els usuaris poden demanar llibres que es troben a altres biblioteques i recollir-los a Igualada. Aquest servei va passar a ser gratuït l'any passat.

El préstec gratuït documents (novel·les, llibres de coneixements, contes, còmics, revistes, pel·lícules i cd) "és dels serveis més importants que ofereix la biblioteca", remarquen. "Un servei per a tothom i per a totes les edats, per al qual només cal tenir el carnet d'usuari. Així, l'any passat se'l van fer 900 persones, i actualment ja s'arriba als 24.055 inscrits. Aquest carnet també dona accés al préstec de documents digitals de l'eBiblio. Aquí el lector hi trobarà des de les darreres novetats literàries, a llibres en altres llengües, revistes de tota mena i la premsa del dia, per llegir des de qualsevol dispositiu mòbil", assenyalen des de la direcció de la biblioteca Igualadina.

Pel que fa a les activitats, l'any passat es van programar 220 propostes, de les quals 85 van ser visites escolars.

La directora de la Biblioteca Central d'Igualada, Montse Lobato Just, ha assenyalat que aquestes dades són "una mostra de la resiliència de la Biblioteca, dels que hi treballem i, sobretot, dels nostres usuaris, que són fidels als llibres, a la lectura i a la Biblioteca" i ha avançat que, en aquest any que hem començat, continuaran treballant per "donar resposta a les necessitats informatives i formatives dels ciutadans, des d'estudiants que fan el seu treball de recerca a adults que es volen preparar per a unes oposicions; compartir i transmetre el plaer de la lectura en tots els seus formats, ja sigui parlant de llibres als clubs, fent presentacions o escoltant les recomanacions dels usuaris petits i grans i fomentar l'esperit crític entre la ciutadania, a través d'una col·lecció actualitzada i rigorosa de llibres de no-ficció de totes les temàtiques, des d'educació a política i periodisme."


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.