TORNAR
PUBLICITAT

El Bisbe Romà Casanova presenta diumenge el Sínode Diocesà a Igualada

Comença una fase de recollida de les opinions dels laics i els religiosos de la diòcesi

cultura
Dijous, 28 novembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Bisbat de Vic, al que s'adscriu bona part de parròquies de la comarca, celebra el seu primer Sínode Diocesà des de fa gairebé un segle. Aquest diumenge, Mossèn Romà Casanova, Bisbe de Vic, el presentarà a Igualada.

PUBLICITAT

El Bisbat de Vic presentarà el Sínode Diocesà -una reunió extraordinària sobre afers legislatius a nivell de diocesi- a l'arxiprestat de l'Anoia-Segarra en un acte obert al públic i en el qual hi és convidat tothom. La setmana passada la presentació es va fer a la Parròquia de Calaf, també del mateix arxiprestat. L'acte de presentació del Sínode del proper diumenge consta de diverses parts. A partir de les 10 del matí, a la basílica de Santa Maria d'Igualada, es durà a terme la primera part de la presentació, amb un vídeo explicatiu i diverses intervencions. Tot seguit, a 2/4 de 12, el bisbe Romà Casanova presidirà una missa (excepcionalment, l'única que tindrà lloc el proper diumenge en tot l'arxiprestat) a la basílica com a moment central.

La presentació del Sínode a RipollPosteriorment, per a acabar, se celebrarà la darrera part de l'acte de presentació del Sínode, amb més intervencions i un piscolabis per a tots els assistents. En aquest sínode hi és convidada "tota la comunitat cristiana, tan laics, com religiosos, sense cap exclusió". Es tractarà "escoltant l'Esperit Sant els reptes pastorals que es presenten avui a l'Església". En concret, "en un moment de grans transformacions socials que afecten de ple a l'Església", el bisbe Romà creu que "cal discernir junts" la voluntat de Déu per a la diòcesi de Vic i per a afrontar la transmissió de la fe en el moment actual. L'objectiu principal del Sínode és, per tant, "poder prendre les decisions pastorals més conformes al voler de Déu per a la nostra Església diocesana".

Sínode per a l'esperança

El Sínode té diverses fases. Se celebrarà en els propers tres anys i porta per títol Sínode per l'esperança. A més de les aportacions de tots els fidels de la diòcesi, està previst escoltar el parer d'experts en els diferents temes i realitats, així com la veu de persones no creients. Primerament hi ha una fase participativa de grups sinodals -l'actual-, la fase participativa d'Assemblea Sinodal, la fase de declaracions i decrets i la fase de recepció. En la fase actual, les persones que vulguin participar en el Sínode, s'hi inscriuen i s'organitzen per a formar grups sinodals. Aquests grups, amb l'ajuda d'uns materials elaborats per la Comissió del Sínode, es troben periòdicament, preguen, escolten i exposen les seves aportacions de manera conjunta, durant un període aproximat de 12 mesos.

A partir de les aportacions es farà un document de treball conjunt, anomenat 'instrumentum laboris' (instrument de treball). En una segona fase (fase participativa d'Assemblea Sinodal), el bisbe convoca un centenar de persones representatives de tota la realitat diocesana, l'Assemblea Sinodal, que es reuneix en diferents sessions per a debatre el document i fer un nou document amb les conclusions. Per últim, després d'haver escoltat a tothom i valorat el document de conclusions, en la fase de declaracions i decrets, el bisbe discerneix i subscriu les directrius que prendrà l'Església de Vic i n'aprova la seva aplicació per mitjà d'un decret, perquè tots els cristians de la diòcesi les acullin i posin en pràctica (fase de recepció). Es preveu que el Sínode acabi el mes de setembre de l'any 2022.

El darrer sínode diocesà convocat a la diòcesi de Vic es va celebrar l'any 1945, amb el bisbe Mossèn Joan Perelló i Pou, i l'anterior, quasi 200 anys abans, l'any 1748, amb el bisbe Manuel Muñoz Guil.

 

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.